Portret Wu Zixua
Ime
Stil imena: Wŭ Zĭxū
kineski: 伍子胥
Porodično ime: Wu
kineski:
Osobno ime: Yun[1]
tradicionalni kineski:
pojednostavljeni kineski:
Wu 吳 Titula kraljevstva: Shenxu
kineski: 申胥
Tang 唐 Dinastijska titula: Herojski i uspravljeni kralj
Hanyu Pinyin: Yingliewang
kineski: 英烈王
Kao riječni bog: "Bog valova"
kineski: 濤神

Wu Zixu (kineski: 伍子胥;526. pne. - 484. pne.), također poznat kao Wu Yun[1] (pojednostavljeni kineski: 伍员; tradicionalni kineski: 伍員), je najpoznatiji predak svih osoba s prezimenom Wu, (imena su napisana pojednsoatvljenim slovima s Pinyin transliteracijom). Svi ogranci Wu klanova ga smatraju svojim "prvim pretkom". Živio je u eri Proljeća i Jeseni (722. pne. - 481. pne.) kineske historije. Historijski zapisi o Wuu se nalaze u dvije znamenite kineske klasične knjige: Historijski zapisi (Shiji) (史記 Shǐjì) od Sima Qiana (司馬遷) i Umjetnost ratovanja Sun-tzua (孫子 Sūnzǐ ili 孫武 Sūnwǔ).

Biografija uredi

Wu je rođen kao drugi sin Wu Shea (伍奢), koji je bio kraljevski tutor u državi Chu (楚). Kada je kralj Chua dobio pogrešne dojave o kovanju zavjere, naredio je pogubljenje Wu Shea. Wu Zixu je na to pobjegao u državu Wu (吳). Tamo je postao glavni suradnik i savjetnik princa Guanga (光). Njemu je savjetovao da odabere Zhuan Zhua kao atentatora koji će ubiti kralja Liao na gozbi koju ju organizirao princ Guang. Atentat je uspio i Guang je stupio na prijestolje kao kralj Helü (闔閭).

Wu Zixu je postao glavni kraljev doglavnik te ga je kralj počeo koristiti za cijeli niz projekata. Od njih je najvažniji bio izgradnja "Velikog grada", koji je evoluirao u suvremeni Suzhou (/蘇州). Za njegov dizajn se smatralo da je bio temeljen na harmoniji između zemlje i vode, kao i nebeskih i zemaljskih snaga. Wu Zixu je istovremeno iskoristio priliku da ojača vojsku Wua. Godine 506. pne. on i znameniti vojskovođa Sun Zi su sudjelovali u kraljevom napadu na državu Chu. Pobijedili su u petak bitaka i osvojili Chuov glavni grad Ying (郢). Zbog ove je pobjede Wu Zixu dobio titulu vojvode od Shena (申) i otada bio poznat kao Shenxu (申胥).

Nakon smrti kralja Helüa, Wu je pao u nemilost kod Fuchaija (夫差), novog kralja Wua. Wu Zixu je smatrao kako kralj Goujian (勾踐) od Yuea (越) predstavlja opasnost po državu Wu te se zalagao da Fuchai anektira tu državu. Kralj je, međutim, radije slušao svog ministra Bo Pija koji je bio podmićen od strane Yuea. Bo Pi je nagovorio kralja ne samo da ostavi Yue na miru nego i da osudi Wu Zixuja na smrt. Bo Pi je potom dao Wuu mač da izvrši samoubistvo. Wu Zixu je na to od kralja Fuchaija zamolio da mu nakon izvade oči i objese iznad glavne kapije u kraljevskoj palači, kako bi jednom mogao promatrati ulazak vojske države Yue.

U deset godina proročanstvo se dostvarilo. Državu Wu je porazio kralj Goujian. Vidjevši propast svoje države, kralj Fuchai je počinio samoubistvo. Prije toga je javno zažalio što nije poslušao Wu Zixua, a u trenutku smrti pokrio lice rukama, jer se sramio pogledati Wua u zagrobnom životu.

Bilješke uredi

  1. 1,0 1,1 Yún je ispravni izgovor Wu Zixuovog osobnog imena (員), ne Yuán. V. [1] Arhivirano 2005-05-01 na Wayback Machine-u and [2].

Eksterni linkovi uredi