Zheng (država)

Zheng (鄭) je bila Zhou grad-država u središtu drevne Kine, na području koje odgovara suvremenoj provinciji Henan. Vladajuća kuća je imala prezime Ji, što ih je činilo ogrankom kraljevske kuće Zhoua, a njeni čelnici su imali titulu bo, što otprilike odgovara grofu.

Proljeće i Jesen
Cai
Cao
Chen
Chu
Hua
Jin
Lu
Qi
Qin
Shu
Song
Wei
Wu
Yan
Yue
Zheng
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Osnivanje uredi

Zheng je osnovan godine 806. pne. kada je kralj Xuan od Zhoua svog mlađeg brata Ji Youa učinio vojvodom od Zhenga s prijestolnicom u suvremenom Huaxianu (današnja provincija Shaanxi). Ji You je tako bio gospodarom posljednjeg velikog uporišta Zapadne dinastije Zhou, a potom je služio kao premijer kralja Youa. Kasnije je počeo osjećati da je moć Zapadne dinastije Zhou na silasku, te je imanje, porodicu i trgovce preselio na istok. Poslije je poginuo u najzedi barbara te je posthumno dobio titulu Vojvoda Huan od Zhenga. Naslijedio ga je sin Vojvoda Wu.

Vojvoda Wu od Zhenga je u službi kralj Ping od Zhoua suzbio najezdu i ponovno uspostavio Vojvodstvo Zheng. Anektirao je države Istočni Guo i Kuai te za prijestolnicu odabrao suvremeni Xinzheng u Henanu.

Period Proljeća i Jeseni uredi

Rana dominacija uredi

Država Zheng bila je najjača na početku Perioda Proljeća i Jeseni. Zheng je bila prva Zhou država koja je anektirala drugu državu - Xi, godine 712. pne. Kroz Period Proljeća i Jeseni, Zheng je bila među najbogatijim država, i to zahvaljujući središnjem položaju koji je pogodovao trgovini među državama i zahvaljujući velikom broju trgovaca. Zheng se tako često mogao mitom izvlačiti iz teških situacija.

Vojvoda Zhuang od Zhenga (743. pne. - 701. pne.) se često smatra prototipom sistema hegemona, iako je dominaciju stekao na način drukčiji od kasnijih hegemona - porazviši alijansu drugih feudalnih država koju je vodio sam vladar Zhoua - kralj Huan - i sam ranjen u bitci.

Kasniji period uredi

U kasnijim fazama perioda, Zheng se više nije mogao širti; zbog središnkeg položaja, Zheng je sa svih strana bio okružen većim državama. Zato je često mijenjao strane u diplomatskim alijansama. Zheng je bio središte diplomatske borbe između država Chu i Qi, a kasnije Chua i Jin. Iako je Zheng postao sporedni igrač, bio je dovoljno jak da sam porazi udružene snage država Jin, Song, Chen i Wei godine 607. pne.

Pod državnikom Zi Chanom, Zheng je postao prva država koja je sastavila zakonik godine 543. pne.. Zheng je nakon toga slabio dok ga nije anektirala država Han godine 375. pne.

[1][2][3][4]

Izvori, reference, eksterni linkovi, citati uredi

  Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.
  1. Bai, Shouyi (2002). An Outline History of China. Beijing: Foreign Language Press. ISBN 7-119-02347-0. 
  2. Creel, Herrlee G. (1970). The Origins of Statecraft in China. ISBN 0-226-12043-0. 
  3. Walker, Richard Lewis (1953-01-01). The Multi-state System of Ancient China. Beijing. 
  4. „The Zheng Feudal Lords” (English). China Knowledge. Pristupljeno August 28. 
  • Another Royal Tomb of 'King Zheng' Discovered in Henan [1]