Windows 8 je operativni sistem američke tvrtke Microsoft za uporabu na osobnim računalima, za kućna i poslovna stolna računala, prijenosnike, tablete i kućna multimedijalna računala (eng. home theater PC). Dio je Windows NT obitelji operativnih sistema i nasljednik Windowsa 7. U stvarnosti ime Windows 8 se koristi za dva na prvi pogled vrlo slična operativna sistema koji su u stvarnosti potpuno nekompaktibilni. Jedan sistem je onaj klasični kompjuterski dok je drugi onaj imena Windows RT stvoren za tablete koji koriste ARM procesore.

Razvoj

uredi

Razvoj ovog operativnog sustava je počeo prije izdavanja njegovog prethodnika 2009. godine. Njegovo postojanje je prvi puta objavljeno u siječnju 2011. na sajmu potrošačke elektronike (eng. Consumer Electronics Show). Tijekom razvojne i testne faze, Microsoft je izdao tri predrazvojne verzije sustava: Developer Preview (13. rujna 2011.)[1], Consumer Preview (29. veljače 2012.)[2] i Release Preview (31. svibnja 2012)[3]. Iz razvojne faze je izašao 1. kolovoza 2012.[4],a s prodajom je počeo 30.10. 2012.

Windows 8 je baziran na dizajnerskom jeziku Metro i predstavljen s novim "Windows 8-style software", koji se može dobiti samo kroz sustav Windows Store. Windows 8 dolazi i sa novim početnim zaslonom, Internet Explorerom 10, nativnom podrškom za USB 3.0, novim antivirusnim programom Windows Defender, Windows To Go[5] i podrškom za UEFI SecureBoot.

Dostupan je u četiri glavna izdanja: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise i Windows RT. Prva tri imaju gotovo iste hardverske zahtijeve kao i Windows 7. Poslijednji je namijenjen pokretanju s tablet računalima s ARM arhitekturom i ima malo drugačije hardverske zahtijeve. Windows 8 Enterprise i Windows RT neće biti dostupni u slobodoj prodaji na optičkom disku; Windows RT će biti dostupan samo kao predinstaliran na tablete koji će biti u slobodnoj prodaji.

Hardverski zahtjevi

uredi

Windows 8 za kompjutere ima identične zahtjeve prema snazi procesora i grafičke kartice kao i prethodnici Windows 7 i Windows Vista. Oni su:

Minimalni hardverski zahtjevi za Windows 8
Architecture Windows 8 (32-bit) Windows 8 (64-bit)
Procesor 1 GHz [6]
Memorija 1 GB 2 GB
Grafička kartica DirectX 9 podrška
Hard disk 20 GB

Kritike

uredi

Nova verzija Windowsa za kompjutere je još prije puštanja u prodaju zbog revolucionarnih promena žestoko napadnuta od iskusnijih korisnika, stručnjaka i kompanija [7]. Kao odgovor na bezbroj kritika Microsoft je pokušao smiriti situaciju obećanjima upućenim kompanijama [8] i drastičnim smanjivanjem cijene upgradea s starijih varijanti sistema (Windows XP, Vista,7) usmjerenim prema korisnicima tako da na primer upgrade s Windows XP na Windows 7 se plaća 199 američkih dolara, dok je onaj s Windows XP na Windows 8 samo 39.99 dolara. [9]

Osim tih kritika unutar samog Microsofta je došlo do potresa manje od 15 dana nakon puštanja u prodaju Windowsa 8 pošto je Steven Sinofsky predsjednik odjela za razvoj Windowsa dao ili dobio otkaz [10] iz razloga koji nisu objašnjeni.

Na marketinšku promociju Windowsa 8 Microsoft će potrošiti između 1.5 i 1.8 milijardi američkih dolara što je najskuplja marketinška kampanja za neki softver u historiji korporacije [11].

Povezano

uredi

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi