ARM je ime za vrstu mikroprocesora koji danas pokreću gotovo sve današnje mobitele, dobar dio tablete, kalkulatora, video konzola itd, a koji se temelje na dizajnu britanske korporacija ARM holdings koja ne proizvodi ove procesore nego ih samo dizajnira i potom ubire licencu od proizvođača.

Istorija uredi

Krajem sedamdesetih godina dvadesetog veka u doba početka kompjuterske revolucije u Velikoj Britaniji je osnovana kompanija Acorn Computers. Nakon početnih delomičnih uspjeha koji su brzo postali vrlo ograničeni zbog uspjeha ZX Spectruma i njegovih prethodnika kompanija je donijela odluku o potrebi stvaranja vlastitog procesora koji će se temeljiti na vrlo jednostavnom MOS 6502 procesoru nasuprot mnogo kompliciranijih Intel 8086 i Motorola 68000. Ta menadžerska odluka biva potvrđena sastankom s Western Digital Corporation kada je otkriveno da dizajniranje novog uspješnog procesora nije pretjerano skup proces kojeg može završit čak i samo jedan čovjek kao što se dogodilo s WDC 65816 procesorom nakon čega se ekipa iz Acorn Computers bacila na posao.

ARM procesor će ugledati svetlo dana 26. 4.1985. godine u doba kada je kompanija već bankrotirala i bila preuzeta Olivettija koji će sam nekoliko godina kasnije bankrotirati. Prvi kompjuter koji se temelji na ARM procesoru će biti Acorn Archimed koji izlazi na tržište 1987. godine i ubrzo osvaja edukacijsko tržište Velike Britanije. Novi, brži modeli ovog kompjutera će izlazi na tržište do kraja 1992 kada će kompjutersko tržište definitivno biti osvojeno od kompjutera baziranih na Intel procesorima.

Financijska nemogućnost daljnjeg dizajniranja novih modela ARM procesora od strane Acorn Computers će rezultirati 1990 godine sa stvaranjem korporacije ARM holdings u kojemu će zajedničko vlasništvo imati Acorn Computers, Apple Computers i VLSI Technology s ciljem daljnjeg razvoja ovih procesora.

Proizvođači uredi

Korporacije koje su kupile licencu za proizvodnju ARM procesora i počele s njihovom proizvodnjom su: Advanced Micro Devices, Inc.,[1] Alcatel-Lucent, Apple Inc., AppliedMicro, Atmel, Broadcom, Cirrus Logic, CSR plc, Digital Equipment Corporation, Ember, Energy Micro, Freescale, Fuzhou Rockchip, Intel (through DEC), LG, Marvell Technology Group, Microsemi, Microsoft, NEC, Nintendo, Nuvoton, Nvidia, NXP (formerly Philips Semiconductor), Oki, ON Semiconductor, Psion, Qualcomm, Renesas, Research In Motion, Samsung, Sharp, Silicon Labs, Sony, ST-Ericsson, STMicroelectronics, Symbios Logic, Texas Instruments, VLSI Technology, Yamaha, and ZiiLABS.

Reference uredi

Vanjski izvori uredi