Intel je multinacionalna kompanija koja je pionir računarstva, te je najviše poznata po proizvodnji procesora (Pentium i Celeron su najpoznatija imena njihovih procesora). Osim procesora Intel se bavi proizvodnjom matičnih ploča, čipseta, mrežnih kartica, modema, i ostalih računarskih komponenti. Intel je osnovan 1968. od strane Gordon E. Moore-a (hemičar i fizičar) i Roberta Noyce-a (fizičar koji je radio na izumu integrisanog kola), obojica su napustila Fairchild Semiconductor da bi osnovali Intel. Isti slučaj se desio sa osnivanjem AMD jer su njegovi osnivači upravo radili u Fairchild-u.

Intel Corporation
Novi Intelov logo (2020–)
Vrsta javna (NASDAQ: INTC
Osnovana 1968.
Trenutno sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD (ustanovljena kompanija u Delawareu SAD)
Ključne osobePaul Otellini, CEO
Craig Barrett, Chairman
IndustrijaPoluvodiči
ProizvodiMikroprocesori
Flash memorije
chipsetovi matičnih ploča
Kratice za mrežno povezivanje
Bluetooth chipsetovi
Prihod 35,7 milijardi USD$
Operativni prihod 5,7 milijardi USD$
Neto dobit 5 milijardi USD$
Broj zaposlenih94.200
Slogan"Leap ahead"
Web-stranicawww.intel.com

Zasluge Intel-a uredi

Intel je začetnik modernih procesora, bili su prvi koji su napravili procesor na jednom čipu (1971. godine), procesor se zvao Intel 4004. Iako je mogućnostima bio siromašan i u to vrijeme, bio je revolucionaran jer je sve sadržavao u jednom čipu, te je bio veoma malen. Prvi proizvodi koje je Intel pravio su bile RAM memorije. Intel je zaslužan i za x86 arhitekturu procesora na kojoj se danas temelji većina procesora, između ostalog i AMD, dok još postoje i IBM, NEC, Transmeta i VIA procesori.

Najpoznatiji procesori uredi

 
8086 procesor, začetnik x86 procesora
 
Trenutno najjača serija procesora u svijetu - Core 2 Duo

Do pojave Pentium marke procesora (što je ustvari samo marketinško ime) procesori su se obilježavali brojevima, a sve je počelo od prvog x86 temeljenog procesora 8086 (1978. godine), te su se kasnije dodavali brojevi ispred 86, od čega i potiče ime arhitekture x86. Prije Pentiuma najpoznatiji procesori su bili 80286, 80386 te 80486, da bi Intel uveo novo ime (mnogo jednostavnije i privlačnije) Pentium, koji slovi za najpoznatiju marku procesora ikad, osim njega imamo Celeron, praktično oslabljenu verziju Pentiuma.

Procesori uredi

Lista najpoznatijih Intel-ovih procesora: