Wikipedija:Molimo vas, budite seronja da vas možemo blokirati

Naoko fina bela kutija može da bude fasada hrpe govana. Ponekad je dovoljno malo protresti da sve ispadne van.

U poslednje vreme primećeno je da se urednici samo pomalo seruckaju, umesto da ili uopšte ne seruckaju, ili da budu seronja na kvadrat (oni koji mogu da se beskonačno blokiraju!).

Ovo je molba članovima vikipedijanske zajednice da prestanu s blagim preseravanjem i da se, ili potpuno uzdrže od istog, ili da postanu seronja na kvadrat tako da možemo da ih odmah beskonačno blokiramo.


Primeri uredi

Svaki primer ilustruje stanja blagog seruckanja zajedno sa predlozima šta da uradite u zavisnosti od toga da li ste odlučili:

  1. da postanete seronja na kvadrat (SNK);
  2. da potpuno obustavite seruckanje (POS).

Dakle, ako:

  • Praktikujete zakamuflirane lične napade.
KNK: Počnite da urlate na svoje protivnike: „Nacisti!
POK: Pokušajte da izbegnete bilo kakav lični komentar.
  • Pre nego što obrišete sliku, ne uklanjate tzv. crvene linkove, a onda kažete da ste previše zauzeti brisanjem novih slika i da nemate vremena da uklonite crvene linkove koju generiše obrisana slika (ovo važi samo za administratore, jer samo oni mogu da brišu slike. Da, i administatori umeju da seru — na kraju krajevi i oni su samo obična ljudska bića sa svim svojim manama i vrlinama, ako niste znali! ).
KNK: Obrišite glavnu stranicu i blokirajte sve urednike s kojima ste se u prošlosti zakačili (i ovo se tiče samo admina, jer samo oni mogu da brišu i blokiraju!).
POK: Pre brisanja kliknite na „Šta je povezano ovde“ i obrišite sve linkove koji vezuju na sliku koju hoćete da obrišete.
KNK: Revertujte 100 puta dnevno u ratovima izmena.
POK: Pokušajte da nađete kompromis na stranici za razgovor.
  • Ne referencirate informacije koje unosite u članke.
KNK: Počnite da intenzivno referencirate unete informacije izvorima kao što su sajtovi Obraza ili Kurira.
POK: Počnite da intenzivno referencirate unete informacije pouzdanim izvorima poput naučnih časopisa i stručnih knjiga, stručnih radova i uglednih i proverenih medija.
KNK: Prijavite administratorima bilo kog novajliju koji se usudio da uređuje neki članak sa kontroverznom temom i tražite njegov pothitni blok, bez obzira na to što je novi urednik samo ispravljao (i to tačno) tipografske greške.
POK: Budite ljubazni sa novajlijama i pomozite im da izbegnu tipične greške.
  • Koristite vulgarnosti i prostakluke pri uređivanju.
KNK: Kad god uređujete, uvek koristite ružne reči s namerom da uvredite ostale korisnike i urednike Vikipedije.
POK: Vodite računa o svom rečniku, pazite da uvek koristite odgovarajući rečnik i izbegavajte da bilo koga vređate.
  • Stvarate „naloge s jedinstvenom svrhom kako biste progurali neki svoj lični stav, dok istovremeno izjavljujete da poštujete sva Vikipedijina pravila i pravite nevažne izmene u drugim člancima kako biste zametnuli trag.
KNK: Nakon 24 sata od stvaranja naloga, krenite da revertujete isti članak barem dvadesetak puta, a kad vas blokiraju, nastavite da zloupotrebljavate mogućnost pisanja na svojoj stranici za razgovor sve dok vam ne zaključaju i korisničku stranicu.
POK: Potrudite se da steknete iskustvo u uređivanju na člancima koji vas ne interesuju nešto posebno, a kad naučite da se dogovarate i da postignete konsenzus, vratite se na članke do kojih vam je zaista stalo.
KNK: Nastavite da budete pristrasni i da se trudite da članak oslikava samo jednu stranu priče. Naravno, ne zaboravite da psujete i omalovažavate svoje sagovornike.
POK: Kad uređujete, trudite se da se predstave sve strane priče, i trudite se da članak ne bude pristrasan ili da favorizuje samo jednu stranu.
KNK: Nastavite da premeštate stranice bez ikakvog reda stvarajući nepregledan lanac višestrukih preusmerenja.
POK: Kad premeštate stranicu, uvek pogledajte link „Šta je povezano ovde“.
  • Praktikujete jednom nedeljno ozbiljne vandalizme, a upozorenja koja vam se ostavljaju na stranici za razgovor uredno brišete kako bi vaše ponašanje ostalo što duže neprimećeno.
KNK: Zamenite sadržaj Glavne strane kojekakvim nacionalističkim, šovinističkim, homofobnim, rasističkim bljuvotinama, ili stavite slike sa falusnim ili koprološkim sadržajima.
POK: Ovaj... A da potpuno prestanete da vandališete?Šablon:Mig
  • Ignorišete ili brišete poruke drugih korisnika u kojima vam oni skreću pažnju na vaše izmene.
KNK: Recite bilo kome ko vam se obrati po tom pitanju „da odjebe“.
POK: Pokažite spremnost za diskusiju i pokušajte da objasnite razloge svojih izmena.

Dakle, koja je svrha ove stranice? uredi

Najozbiljnije gledano, sitno ali dugotrajno i konstantno seruckanje može da bude mnogo štetnije (kako za vas, tako i za druge) od seruckanja na kvadrat iz prostog razloga što je lakše definisati kao lični napad, na primer, kad neko počne da vrišti na druge korisnike „Fašisti!“ nego kad neko kaže „da je nečije mišljenje nevažno zato što izgleda da dotični podržava sajtove koji napadaju Vikipediju“. S obzirom da ga je teže prepoznati, teže je i boriti se protiv toga.

Takođe, seruckanje i vama može doneti dosta problema: imaćete sve više neprijatelja, i oteraćete svoje prijatelje i istomišljenike. Takođe, čak i umereno seruckanje može da dovede do privremenog ili čak beskonačnog bloka ako se dešava previše dugo. Jedina razlika izmežu ova dva obrasca ponašanja jeste u tome što „seruckanje na kvadrat“ traje mnogo kraće.

Vidi još uredi