Westworld (sh. Zapadni svijet), na prostoru bivše Jugoslavije prikazivan pod naslovima Divlji zapad fantastike, Svijet Divljeg zapada i Stari Divlji zapad, je science fiction film snimljen 1973. godine u režiji Michaela Crichtona, kome je to bio režijski debi (ne računajući TV film Pursuit snimljen prethodne godine). Temelji se na originalnom Crichtonovom scenariju. Radnja se događa u relativno bliskoj budućnosti kada je korporacija Delos stvorila humanoidne robote, odnosno androide, koje je gotovo nemoguće razlikovati od pravih ljudi, te ih koristi kao glavnu atrakciju u tematskim parkovima gdje ljudskim gostima koriste za zabavu i seks. Nominalni protagonisti, koje tumače Richard Benjamin i James Brolin, su dva gosta koja su došla u park posvećen Divljem Zapadu gdje se nastoje zabaviti kroz tučnjave, seks i revolveraške obračune, ne znajući da se iza scene uprava parka suočava sa nizom neobjašnjivih kvarova na robotima koji sve više počinju iskazivati nešto nalik na slobodnu volju i neprijateljstvo prema gostima.

Westworld
kino-poster koji je izradio Neal Adams
RežijaMichael Crichton
ProducentPaul N. Lazarus III
ScenarioMichael Crichton
UlogeYul Brynner
Richard Benjamin
James Brolin
MuzikaFred Karlin
FotografijaGene Polito
MontažaDavid Bretherton
StudioMetro-Goldwyn-Mayer
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
21. 11. 1973 (1973-11-21)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,250.000 $
Bruto prihod10 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Futureworld (1976)

Westworld je snimljen u produkciji studija MGM, koji se tada počeo poslovno orijentirati sa filmske produkcije na vođenje kockarnica u Las Vegas, te je u njega uložen relativno skroman budžet. Usprkos toga, Crichton se pokazao izuzetno vještim u stvaranju prilično uvjerljivog svijeta bliske budućnosti, a čemu je pridonijelo korištenje inovativnih tehnika kao što je digitalno procesuiranje slike i pikselacija. Crichton je također koristio studijske resurse i rekvizite MGM-a, ali se pri tome najviše isticao Yul Brynner čiji lik robotskog revolveraša izgleda kao identična kopija glavnog protagonista filma Sedmorica veličanstvenih, koga je također bio tumačio. Kritika filmu nije bila previše sklona, ali je publika bila oduševljena, te je Westworld doživio izuzetan komercijalni uspjeh. Godine 1976. je snimljen nastavak pod naslovom Futureworld, a 1980. pokrenuta i kratkotrajna TV-serija Beyond Westworld.

Godine 2016. je film dobio remake u obliku istoimene TV-serije u produkciji kablovske mreže HBO.

Uloge uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Author of 'Terminal Man' Building Nonterminal Career: CRICHTON GELMIS, JOSEPH. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] 04 Jan 1974: d12.

Vanjske veze uredi