Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (engl. United Nations High Commissioner for Refugees, skraćeno UNHCR) je agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu i pomoć izbeglicama na čelu koje je Visoki poverenik.

UNHCR deli pomoć u Keniji.

Komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija je osnovan 1950. u Ženevi od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa mandatom da predvodi i koordinira međunarodnu zaštitu izbeglica i razrešava izbegličke krize širom sveta. Primarni cilj je zaštita prava izbeglica i njihova dobrobit, što se postiže obezbeđivanjem prava na izbeglički status, dobrovoljni povratak, lokalnu integraciju ili trajno naseljenje u nekoj trećoj zemlji. Svoje aktivnosti sprovodi u saradnji sa vladama zemalja članica širom sveta.[1]

UNHCR je danas jedna od ključnih svetskih humanitarnih agencija. Njeno osoblje broji više od 5.000 onih koji pružaju pomoć broju od 19,8 miliona ljudi u više od 120 zemalja. Tokom više od pola veka svoga rada, ova agencija je pomogla najmanje 50 miliona ljudi, što joj je donelo dve Nobelove nagrade za mir1954. i 1981. godine.

Izvori uredi

  1. Delovi članka su preuzeti iz knjige Ivana Vidanovića „Rečnik socijalnog rada“, uz odobrenje autora.

Vanjske veze uredi