Za ostala značenja, vidi Villa Maria (razvrstavanje).

Villa Maria je hrvatska telenovela koja se prikazivala od 2004. do 2005.

Villa Maria
Žanrtelenovela
KreatorAlicia Carvajal
Stanko Crnobrnja
Robert Naprta
NastupajuJelena Veljača
Ksenija Pajić
Damir Markovina
Kompozitor(i)Tonči Huljić
Zemlja porijekla Hrvatska
Jezik/cihrvatski
Broj epizoda160
Emitiranje
Originalni kanalHrvatska radiotelevizija
Originalno prikazivanje20.9. 2004. – 29.4. 2005.

Sinopsis

uredi

Ovo je priča o tri obitelji koje su povezane zajedno , ali još više razdvojene novcem , ljubavi, strasti i izdajom. Jedan od glavnih likova je Tomo Jurak, bogati 50-godišnjak, vlasnik restorana i hotela kao što je hotel "Grand" u Zagrebu i "Villa Maria" koji se nalazi u Opatiji. Kako bi obitelji pružio savršenu egzistenciju, potpuno je predan poslu, a obitelj mu zamjera da premalo vremena provodi sa njima. Kći Dora ima 20 godina i odlična je studentica medicine. Tomo je obožava i ne prihvaća činjenicu da je već odavno ušla u godine da ima dečka i svoju intimu. Na početku razmažena tatina kćer, razvit će se u zrelu djevojku koja će pokušati sačuvati obitelj na okupu, nakon što se saznaje prava istina o Tomovoj ljubavnici, Vesni, ženi Tomova suparnika, Maksa Lovreka.

Dora se također zaljubljuje u Luku Pongraca, djelatnika Tomove tvrtke, ujedno i njegova desna ruka u poslu. Ivan, Dorin brat, je ljubomoran na Luku i njegov odnos s Tomom, koji nalikuje odnosu sin-otac koji Ivan želi. Uz to, Lukina majka Dunja ne odobrava vezu između Dore i Luke, a ujedno čuva i tajnu o Lukinom podrijetlu.

Zanimljivosti o seriji

uredi
  • Ovo je prva hrvatska telenovela, koja je s emitiranjem krenula u listopadu 2004.-e, na HRT 1 u 18:40 h. Svoju "svjetsku premijeru" je igrom slucajeva dozivjela u Srbiji, gdje je emitiranje na RTV Pink krenulo pola sata ranije.
  • Zbog ogromnog uspjeha u susjednoj Srbiji je u zadnjih deset nastavka gostovao beogradski glumac Vojin Ćetković. Također je pjevačica Tijana Dapčević spomenula "Villa Mariju" u njezinoj pjesmi "Sve je isto, samo njega nema". "Cujem u Beogradu, da se gleda Villa Maria...".
  • Glumica Mia Begović, koja je tumačila Helenu Jurak, dobila je otkaz nekoliko tjedana prije završetka snimanja telenovele. Razlozi otkaza nikad nisu bili poznati javnosti, a Helena se u seriji pojavljivala sve do kraja, osim u posljednjim scenama serije.
  • Pjevač Petar Grašo pojavio se u gostujućoj ulozi, gdje je tumačio samog sebe, ujedno i Dorinog novog udvarača. Njegova kolegica, također pjevačica, Jelena Rozga je pak tumačila fiktivni lik Mirne Polić, Majdine prijateljice.
  • Fiktivni lik "Marko Prilika" zaživio je u još jednoj seriji, kriminalističkoj hrvatsko-slovenskoj seriji "Balkan Inc.", no ulogu Marka Prilike u toj seriji je tumačio glumac Aleksandar Cvijetković.
  • Specijalne uloge u seriji su dobili meksički glumci Omar Germenos i Gloria Peralta, koji su u stvarnom životu u braku.

Uloge

uredi

Eksterni linkovi

uredi