Petar Grašo (Split, 19. 3. 1976), hrvatski pjevač, tekstopisac, kompozitor i kantautor.[1]

Petar Grašo
Lični podaci
Datum rođenja(1976-03-19)19. 3. 1976.
Mjesto rođenjaSplit, SR Hrvatska, SFR Jugoslavija,
Zanimanjepjevač, kantautor
Muzički rad
Period aktivnosti1995—
ŽanrPop
Ostalo
Službene stranicewww.petargraso.com

Biografija uredi

Petar Grašo je sin nekadašnjeg košarkaša KK Splita Zorana Graše. Glazbom se bavi od djetinjstva, a sa 16 godina napisao je pjesmu "Boginja", s kojom je Oliver Dragojević nastupio na Dori 1995. godine i osvojio 2. mjesto. Uz "Boginju", na Oliverovom albumu Vrime iz 1995. našla se još jedna Grašina pjesma, "Vrime Božje", što ga etablira kao jednog od najtalentiranijih mladih autora. Za Doris Dragović mladi je glazbenik napisao pjesmu "Da si tu", a istodobno počinje samostalnu karijeru. S pjesmom "Trebam nekoga" kao debitant premoćno pobjeđuje na Zadarfestu 1996. Na istom festivalu Oliver s njegovom pjesmom "Gore si ti" osvaja prvu nagradu stručnog žirija te postaje iznimno popularan. Pjesma "Trebam nekoga" s kojom je preko 12 tjedana bio na prvom mjestu nacionalne top liste ujedno je i početak razdoblja u kojem će se Grašo potvrditi kao jedan od najuspješnijih pop autora i pjevača mlađe generacije.

Novostečenu popularnost nastavlja hitom "Idi" s Dore 1997. gdje osvaja 2. mjesto. Započinje suradnju s Tončijem i Vjekoslavom Huljić te s njihovom pjesmom "Ne boli me" pobjeđuje iste godine na Melodijama hrvatskog Jadrana. Na tom će festivalu uspješno nastupiti još nekoliko puta te 2000. godine odnijeti još jednu pobjedu s autorskom pjesmom "Sve nas manje ima tu". Njegov album prvijenac naziva Mjesec iznad oblaka koji je izdan krajem 1997. godine i prodan je u 110.000 primjeraka.

Grašina pjesma "Ljubav sve pozlati" pojavila se 1997. u dugometražnom crtanom filmu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Na Dori 1998. pobjeđuje Danijela Martinović s Grašinom pjesmom "Neka mi ne svane". Na Eurosongu 1998. pjesma je zauzela visoko 5. mjesto, a na izboru najbolje pjesme Eurovizije svih vremena koji je održan povodom 50. obljetnice Eurosonga pjesma "Neka mi ne svane" osvaja visoko 7. mjesto.

Potkraj 1999. godine izlazi Grašin drugi album Utorak na kojem s hit singlovima "Utorak" , "Ko nam brani", "Ljubav jedne žene" te "Nevista" ponovno osvaja top ljestvice te postiže platinastu nakladu u Hrvatskoj. Istim albumom postiže veliki uspjeh u susjednim državama, naročito Sloveniji gdje album Utorak dostiže osmerostruku zlatnu nakladu (preko 40.000 prodanih primjeraka) što je u Sloveniji do danas najveća tiraža jednog hrvatskog muškog izvođača.

Grašin treći album naziva Šporke riči izlazi 2003. godine i također je dostigao zlatne naklade u Hrvatskoj, kao i Sloveniji te Srbiji. Od pjesama na albumu posebno se ističu pjesme "Jedina" , "Sad te se samo rijetko sjetim" (duet s A. Dedićem) te "Vera od suvog zlata" s kojom iste godine osvaja Grand Prix na Splitskom festivalu.

Godine 2011. gostuje kao pjevač uz producenta Gorana Bregovića i kompozitora Tonćija Huljića u world music projektu naziva Tonči Huljić & Madre Badessa band, s kojim je snimio album Ka hashish. Godine 2014. nakon dužeg perioda stanke vraća se samostalno i nastupa na Splitskom festivalu s pjesmom "Uvik isti". Petar Grašo iznimno veliku popularnost također uživa u Hrvatskoj susjednim zemljama, posebice u Sloveniji i Srbiji i Makedoniji.[2] Osim glazbom, bavi se i ugostiteljstvom.

Diskografija uredi

Albumi uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi