Vidakovići - Vrela


Koordinate: 44° 20′ 19" SGŠ, 18° 54′ 44" IGD
Vidakovići - Vrela je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Šekovići koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 123 stanovnika.[1]

Vidakovići - Vrela
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Šekovići
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 123
Geografija
Koordinate 44°20′19″N 18°54′44″E / 44.3386°N 18.9122°E / 44.3386; 18.9122
Vidakovići - Vrela na mapi Bosne i Hercegovine
Vidakovići - Vrela
Vidakovići - Vrela
Vidakovići - Vrela (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 056

Geografija uredi

Selo se nalazi u istočnoj Bosni, u sjeveroistočnom dijelu opštine Šekovići. Nalazi se na obroncima visoravni Borogovo na nadmorskoj visini od oko 800 metara. Zbog mnogobrojnih izvora pitke vode u samom selu i okolo njega dobilo je naziv Vrela.

Istorija uredi

Danasnji stanovnici doselili su se krajem osamnaestog i pocetkom devetnaestog veka iz podrucja Ljubomira kod Trebinja i prezivali su se Lecic.Prema predanju danasnji stanovnici su potomci Vidaka Lecica.Krsna Slava je Sveti Arhangel Mihailo 21-og Novembra po novom kalendaru.Po dolasku iz Hercegovine Lecici naselili na lokalitetu Antica kuce koji se nalazi oko 1km od sela Vrela,da bi se kasnije spustili na sadasnju lokaciju koja je mnogo pogodnija za selo.Danas pored Vrela postoje dva susedna sela u kojima zive Vidakovici.To su Mramorak i Korita Postoji legenda da je u vrijeme kad su se tadasnji Lecici(potonji Vidakovici) naselili na lokaciji Antica Kuce(1km Sjevero-Istocno od danasnjeg sela),navodno se krijuci zbog nekakve turske potjere,na lokaciji danasnjeg sela vec bilo nekoliko kuca ljudi koji su se prezivali Vidakovic a koji ovim Lecicima nisu bili nikakav rod.Ti Vidakovici su zbog nekakvih problema sa Karadjordjevim ustanicima koji su za vrijeme Prvog Srpskog Ustanka potajno dolazili do Paprace,odselili za Smolucu kod Lukavca.Tako da su se Lecici spustili na prostore danasnjeg sela koje ima mnogo povoljniji polozaj.Do drugog svjetskog rata za selo se koristio i naziv NadBorogovo ili samo Borogovo sto moze izazvati zabunu posto danas postoji selo u opstini Osmaci koje se zove Borogovo a tada se zvalo PodBorogovo

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 122
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 1
Ukupno 123

Svi stanovnici sela Vidakovici-Vrela prezivaju se Vidakovic i sa stanovnicima susjednih sela Korita i Mramorak cine bratstvo Vidakovica,kao potomaka Vidaka Lecica,koji je sa svoja cetiri sina dosao na ove prostore iz Ljubomira kod Trebinja u Hercegovini,krajem 18 vijeka.Svi Vidakovici slave krsnu slavu Svetog Arhangela Mihaila,21-og Novembra po novom kalendaru.

Privreda uredi

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi