U planinama Jugoslavije

(Preusmjereno sa stranice V gorah Jugoslaviji)

U planinama Jugoslavije (ruski: В горах Югославии) je sovjetsko-jugoslavenski igrani film snimljen 1946. u režiji Abrama Rooma i Eduarda Tisea. Radnja mu prikazuje drugi svjetski rat u Jugoslaviji i u njemu se kao likovi pojavljuju Ante Pavelić, Draža Mihailović, Tito i Erwin Rommel. Glavni je junak partizanski vođa po imenu Slavko Babić koji 22. juna 1941. diže ustanak protiv fašističkih okupatora po vijesti da je Hitler napao Sovjetski Savez.

В горах Югославии
RežijaAbram Room
Eduard Tise
UlogeIvan Bersenjev
Vjekoslav Afrić
Datum(i) premijere
1946 (1946)
Zemlja Sovjetski Savez
 Jugoslavija
Jezikruski

Snimanje filma je započelo već u maju 1945. neposredno nakon završetka ratnih operacija, s time da je za interijere korišten opatijski hotel "Kvarner", a za eksterijere lokacija između Zagreba i Beograda.

Iako bi po objektivnim kriterijama trebao biti prvi dugometražni igrani film u historiji socijalističke Jugoslavije, taj status se tradicionalno davao Slavici, snimljenoj godinu dana kasnije. Razlog za to je u rezoluciji Informbiroa i sovjetsko-jugoslavenskom raskolu, nakon čega film u kome Tita glumi sovjetski glumac više nije bio politički "podoban". U planinama Jugoslavije je nakon toga završio u bunkeru na nekoliko decenija.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Ivan Bersenjev Josip Broz Tito
Vjekoslav Afrić Draža Mihailović
Bojan Stupica Erwin Rommel

Vanjske veze uredi