Grey's Anatomy

(Preusmjereno sa stranice Uvod u anatomiju)

Uvod u anatomiju (eng. Grey's Anatomy) je američka serija koja je osvojila nagrade Emmy i Zlatni globus. Na američkim malim ekranima se pojavila kao sezonska zamjena na dan 27. ožujka 2005.-e, slijedeći popularne "Kućanice". Serija se bazira na život doktorice Meredith Grey, koja počinje raditi kao stažist u fikcijskoj bolnici "Seattle Grace", u Seattle, Washingtonu. Serija se bavi i životima ostalih likova, Meredithinih prijatelja, a ulogu pripovjedačice ima sama Meredith, na početku i na kraju epizode. Prva epizoda 4. sezone je s emitiranjem krenula 27. rujna 2007. Naslov serije je aluzija na anatomijski udžbenik "Gray's Anatomy".

Grey's Anatomy
Glazba Psapp
Uloge Ellen Pompeo
Sandra Oh
Katherine Heigl
Justin Chambers
T.R. Knight
Chandra Wilson
James Pickens Jr.
Sara Ramirez
Eric Dane
Chyler Leigh
Brooke Smith
and Patrick Dempsey
Država  SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 363
Broj sezona 16
Produkcija
Lokacija Washington (savezna država) Seattle
Trajanje epizode cca. 43 minutes
Emitiranje
Kanal ABC
Emitiranje 27.3. 2005. – još traje
Vanjske poveznice
Službene web stranice
Članak o seriji na IMDb-u

Sadržaj po sezonama uredi

1. sezona uredi

1. sezona serije s emitiranjem je počela 27. ožujka 2005.-e, i završila je 22. svibnja iste godine. Prva sezona serije ima samo 9. Meredith Grey, kćerka poznate kirurginje Ellis Grey, postala je stažist u bolnici "Seattle Grace". Na tom mjestu upoznaje i ostale stažiste, Cristinu Yang, Izzie Stevens i Georgea O'Malleya, koji postaju njeni najbolji prijatelji tijekom godina stažiranja. Osim njih, predstavljeni su nam i likovi doktorice Mirande Bailey, koju svi zovu "Nacistica", doktora Alexa Kareva, koji nije popularan kod ostalih stažista (posebno kod Izzie), i priznatih kirurga doktora Dereka Shepharda i doktora Prestona Burkea. Šef kirurgije je Richard Webber, koji je blizak prijatelj Meredithine majke. Glavne teme su prije svega slučajevi koje stažisti dobivaju u prva dva mjeseca, a kao sporedne priče predstavljena nam je borba Meredithine majke Ellis s Alzheimerovom bolesti, te Meredithin tajanstveni odnos s doktorom Shepherdom. Sezona završava dolaskom Kate Walsh kao Addison Montgomery-Shepherd, Derekove žene.

2. sezona uredi

2. sezona serije s emitiranjem je počela 25. rujna 2005-e i završila je 15. svibnja 2006.-e. 2. sezona se fokusira na Meredithin i Derekov odnos, koji je narušen kad se sazna kako je Derek u braku s kirurginjom Addison Montgomery-Shepherd. Razvijaju se i ljubavne priče između Izzie i Alexa (kasnije se Izzie zaljubi u pacijenta Dennya Duquettea), te između Cristine i doktora Burkea. Miranda Bailey zatrudni, a saznajemo više tajni iz Meredithina života. 2. sezona imala je velik postotak gledanosti, čak i veći od dotadašnjeg hita "Kućanice". Krajem 2. sezone, dvoje glumaca su se pridružili glavnoj glumačkoj postavi, Sara Ramirez kao Callie Torres i Eric Dane kao Mark Sloan.

3. sezona uredi

Dan nakon završetka 2. sezone serije, ABC je objavio u javnost kako će se treća sezona serije najesen početi emitirati u novom terminu i to četvrtkom, stavljajući seriju na isti dan kao dotadašnji hit "CSI: Las Vegas". Treća sezona s emitiranjem je započela 21. rujna 2006-e, i uspjela je maknuti "CSI: Las Vegas" s prve pozicije u gledanosti. Sezona završava 17. svibnja 2007-e. Na kraju sezone, Burke otkazuje svoje vjenčanje s Cristinom, Richard Webber ostaje na mjestu šefa kirurgije, Callie postaje šefica odjela, a George padne na posljednjem ispitu. Odnosi između Meredith i Dereka, kao i trokut Callie, George i Izzie ostaju neriješeni. Addison odlučuje početi novi život u Los Angelesu u seriji "Privatna praksa" (Private Practice).

4. sezona uredi

4. sezona serije s emitiranjem je krenula u rujnu 2007-e. Iz serije su otišli Kate Walsh i Isiah Washington, a u glumačku postavu serije ulazi glumica Chyler Leigh, kao Lexie Grey, nova stažistica u bolnici, ujedno i Meredithina polusestra. Najavljeno je kako će uskoro u seriju ući i novi muški lik, koji će biti velika konkurencija Dereku Shepherdu. Pojavile su se i glasine kako će lik Prestona Burkea igrati drugi glumac, i to Danny Glover, no autorica serije, Shonda Rhimes, je tu glasinu opovrgnula. U seriji je zasad gostovao Edward Hermann, a uloge su dobili i Lauren Stamile i Seth Green.

Uloge uredi

Trenutna glumačka postava uredi

Seriju su napustili uredi

Eksterni linkovi uredi