Utarakand

(Preusmjereno sa stranice Uttaranchal)
Utarančal
Utarančal - उत्तरांचल
Država: Indija
Glavni grad: Deradun
Površina: 53.566 km²
Stanovništvo: 8.749.562 (2001)
Gustina stanovništva: 159 stan./km²
Jezik: hindi, garvali, kumaoni
Religija:
Veb-sajt: ua.nic.in Arhivirano 2006-12-12 na Wayback Machine-u
Mapa
Položaj Utaranšala u Indiji

Utarakand odnosno Utarančal je savezna država Indije sa površinom od 53.566 km² i 8.749.562 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Graniči se sa Kinom ( Tibetom ) na severu, Nepalom na istoku, Himačal Pradešom na zapadu i Utar Pradešom na jugu. Utarnčal je nastao kao 27. država Indije novembra 2000. Dotad je bio u sastavu Utar Pradeša. Region se tradicionalno naziva Utarakand, što je nastalo od sanskritskog naziva za Severnu zemlju, a od decembra 2006. i službeni naziv za državu. Rišikeš kraj Haridvara predstavlja najveći duhovni i joga centar Indije. Veruje se da su veliki epovi napisani u Utarančalu.

Geografija uredi

 
Svete planine Badrinata

To je region velike lepote. Većina severnih delova države su deo Velikih Himalaja. Tu se nalaze brojni vrhovi i glečeri. Niži vrhovi su bili jako gusto pošumljeni sve do britanske seče šuma. Nedavna pošumljavanja uspela su da delomično poprave pošumljenost područja. Šuma pokriva 63% , a brda 92,5% površine. Jedinstven ekosistem Himalaja je stanište ogromnog broja životinja (baral, snežni leopard, leopardi i tigrovi ), stabala i retkih biljki. Dve indijske velike reke Gang i Jamuna imaju svoj izvor u glečerima Utarančala. Veliki broj različitih jezera, glečerskih potoka i potočića postoji u tom području. Klima varira sa nadmorskom visinom. Na najvećim visinama je led i goli kamen. Utarančal se sastoji od dva regiona. Zapadni deo se naziva Garval, a istočni deo Kumaon. Imaju različite istorije i različite jezične i kulturne uticaje zbog obližnjih kultura. Projekt velike brane Teri dam je postao kontraverzan projekt.

Turizam i znamenitosti uredi

Turistička industrija je glavna ekonomska grana Utaranšala, sa nacionalnim parkovima i planinskim odmaralištima, koja predstavljaju najposećenija mesta u Indiji. U području se nalaze i neka od najsvetijih hindu mesta, tako da hodočasniciu već 2000 godina posećuju brojne hramove toga područja. Rišikeš kraj Haridvara predstavlja najveći duhovni i joga centar Indije. Izvori Ganga i Jamune zvani Gamgotri i Jamunotri predstavljaju mesto koje mnogi obožavaju. Pored centara hodočašća, postoje i mnogobrojni hramovi, o kojima se nalaze napisi u starim hindu spisima i legendama. Arhitektura tih hramova nešto se razlikuje od ostatka Indije. Stari hramovi Jagesvara imaju najveći arhitektonski značaj.

Stanovništvo uredi

Više od 90% stanovništva su hindusi. Sebe zovu Garvali ili Kumaoni. Smatraju se planinskim ljudima i sebe svrstavaju u gornju kastu. Ima i Nepalaca, koji su doselili u prošlom veku. Seosko stanovništvo čini 76% ukupnog stanovništva. Pismeno je 65% stanovništva.