Utrecht

(Preusmjereno sa stranice Utreht)

Utreht (holandski: Utrecht) je grad u istoimenoj provinciji Utrecht u Nizozemskoj. Utreht je stari grad, svojevremeno rimska prvo skela, pa most na reci, a docnije feudalni posed utrehtskih vladika (biskupa). Ima najstariju sačuvanu crkvu u zemlji, poznatu kao De Dom (Saborna crkva).

Utrecht
Zastava Utrechta
Zastava
Grb Utrechta
Grb
Država  Nizozemska
Provincija Utrecht
Vlast
 - Gradonačelnik Sharon Dijksma (PvdA)
Površina
 - Ukupna 99.94km²
Stanovništvo (2023)
 - Grad 367.947
Karta
Utrecht na mapi Nizozemske
Utrecht
Utrecht

Historija uredi

Najstarija istorija grada Utreht se vezuje za rimsku fortifikaciju podignutu oko 47. pne. U to doba ime ovog pograničnog mesta je bilo Rheno Traiectum (Prelaz preko Rajne), a kasnije Ultraiectum. Tokom 6. veka, Utreht je pao pod uticaj Franaka. Godine 690. irski misionar Willibrord se naselio u Utrehtu, i ovaj grad je bio centar hrišćanstva u Nizozemskoj tokom celog srednjeg veka. Povelju o gradskim pravima grad je dobio 1122. Vladari Utrehta su bili ujedno i biskupi i svetovni vladari provincije i okolnih krajeva.

Posle srednjeg veka, trgovački gradovi poput Amsterdama, Lajdena i Rotterdama su postali značajniji od Utrehta. Nakon osnivanja Utrechtske unije (početak borbe za nezavisnost Holandije) 1579. biskupija je rasformirana. Ponovo je obnovljena tek 1853. Dana 11. aprila 1713., potpisan je Utrehtski mir, čime je okončan Rat za špansko nasleđe. Po otvaranju železničke linije AmsterdamArnhem, 1843, Utreht je postao glavni čvor mreže železnica Holandije. Centrala holandskih železnica je smeštena u ovom gradu.

Spoljašnje veze uredi