Treći indokineski rat

prvenstveno odnosi na sukob između Socijalističke Republike Vijetnam, koju je podržavao SSSR i Istočni blok sa režimom Crvenih Kmera u susjednoj Kambodži, a koju je podržavala NR Kina

Treći indokineski rat je naziv koji u svom najširem smislu označava oružane sukobe između bivših komunističkih saveznika iz prethodna dva indokineska rata - Prvog i Drugog - a do kojih je došlo 1970-ih uslijed geopolitičkih, etničkih i ideoloških nesuglasica. To se prvenstveno odnosi na sukob između Socijalističke Republike Vijetnam, koju je podržavao SSSR i Istočni blok sa režimom Crvenih Kmera u susjednoj Kambodži, a koju je podržavala NR Kina. Taj je sukob tinjao od kraja vijetnamskog i kambodžanskog građanskog rata, da bi krajem 1978. eskalirao u obliku vijetnamske invazije i okupacije Kambodže gdje se sve do decembra 1989. godine vodio gerilski rat.

U svom užem smislu se pod time podrazumijeva kratkotrajni Kinesko-vijetnamski rat, odnosno "kaznena ekspedicija" koju su početkom 1979. godine izvele kineske trupe na sjever Vijetnama u neuspješnom pokušaju da ishode vijetnamsko povlačenje iz nedavno okupirane Kambodže.