Tomáš Garrigue Masaryk

(Preusmjereno sa Tomaš Masarik)
Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk [ˈtomaːʃ ˈɡarɪk ˈmasarɪk] (Hodonín, 7. ožujka 1850. – Lány kraj Praga, 14. rujna 1937.), čehoslovački političar, filozof i sociolog.

Profesor filozofije na Praškom sveučilištu. Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austrougarske.

Godine 1909., pomaže obrani u Veleizdajničkom procesu, u Beču. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremne čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. listopada 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je predsjednik Češkoslovačke. Na tu dužnost ga se izabralo 14. studenog 1918. godine, a birači su ga poslije još tri puta izabrali na tu funkciju. Dao je ostavku 1935. godine. Kao "otac domovine" smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Djela:

  • "Socijalno pitanje - Filozofske i sociološke osnove marksizma"
  • "Samoubojstvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije"
  • "Osnove konkretne logike"
  • "Ideali humaniteta"

Hrvatski akademik Stjepan Musulin je preveo neka njegova djela sa češkog na hrvatski jezik.