Teodor iz Tarza

(Preusmjereno sa Theodore of Tarsus)
Teodor iz Tarza
Archbishop of Canterbury

Teodorov grob u opatiji sv. Augustina u Canterburyju
Provincija Canterbury
Dijeceza/eparhija Provincija Canterbury
Stolica Nadbiskup Canterburyja
Stolovanje završilo 19. septembar 690
Prethodnik Wighard
Nasljednik Berhtwald
Redovi
Konsekracija 26. mart 668
Lični detalji
Rođenje 602
Smrt 19. septembar 690
Sahranjen Canterbury
Svetost
Datum slave 19. septembar[1]
Štovanje u Pravoslavna crkva
Rimokatolička crkva
Anglikanska zajednica
Kanonizacija Pre-kongregacijski

Teodor (engleski: Theodore; 602 – 19. septembar 690); poznat i kao Teodor iz Tarza ili Teodor od Canterburyja[1]) bio je osmi po redu nadbiskup Canterburyja, najpoznatiji po reformi tadašnje crkve u Engleskoj te uspostavljenju škole u Canterburyju.

Tedor je po nacionalnosti bio Grk iz grada Tarz u bizantskoj Kilikiji. Njegovo djetinjstvo i odrastanje je obilježio veliki bizanstko-perzijski rat, koji je opustošio Kilikiju i okolna područja. Teodor je u dobi od 11 ili 12 godina bio nakratko zarobljen od Perzijanaca. Usprkos toga je stekao solidno obrazovanje i, između ostalog, dobro govorio sirijski jezik. U Tarzu je ostao sve do 637. godine i muslimanskog osvajanja Sirije, kada je i njegov rodni grad pao pod vlast Rašidunskog Kalifata. Teodor je tada prebjegao u Konstantinopol. Tamo je nastavio obrazovanje, postavši stručnjakom za raznorodne oblasti kao što su astronomija, rimsko pravo i grčka retorika.

660-ih je Teodor živio u Rimu. Nakon što je u Engleskoj umro kenterberijski nadbiskup Wighard te je ostalo ispražnjeno mjesto nadbiskupa Canterburyja. Papa Vitalijan je, na preporuku Teodorovog prijatelja Adriana Teodora imenovao novim nadbiskupom, ali i Adrianu naložio da ga prati. Teodor i Adrian su zajedno 27. maja 668. napustili Rim; krajem maja 669. je Teodor stupio na tlo Engleske, a potom mu se pridružio i Adrian, postavši opat opatije sv. Augustina u Canterburyju.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Farmer 2004, str. 496–497.

Eksterni linkoviUredi


Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Wighard
(prazno četiri godine)
Nadbiskup Canterburyja
668–690
Slijedi:
Berhtwald