Adrian od Canterburyja

Sveti Adrian (ili Hadrian) od Canterburyja (? - 710) bio je ranosrednjovjekovni učenjak i opat opatije sv. Augustina u engleskom gradu Canterbury.

Prema Bedi Uvaženom, Adrian je po nacionalnosti bio Berber iz Sjeverne Afrike, odnosno njenih dijelova pod bizantskom vlašću (Kartaginski egzarhat). Prije dolaska u Englesku je služio kao opat jednog samostana kraj Napulja. Kada se ispraznilo mjesto nadbiskupa Canterburyja, papa ga je mislio tamo imenovati, ali je Adrian to odbio, preporučivši da se u Englesku umjesto njega pošalje njegov prijatelj Andrija. Kada je i Andrija to odbio zbog poodmaklih godina, Adrian je predložio svog prijatelja Teodora iz Tarza; papa Vitalijan je prihvatio njegov prijedlog, ali mu je naložio da Teodora prati u Englesku.

Teodor i Adrian su Rim napustili 27. maja 668. godine; Teodor je na englesko tlo stigao krajem maja 669. godine, a Adrian nešto kasnije, jer ga je franački majordom Ebroin sumnjičio kao bizantskog agenta. Potom je postao opat Sv. Augustina te na tom mjestu ostao do smrti, stekavši ugled kao jedan od najučenijih ljudi tadašnje Engleske.

Reference uredi

Izvori uredi

  1. Long, George. The Biographical Dictionary of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge. London: Longman, Brown, Green & Longmans, 1842-1844. 4 vols.
  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.

Vanjske veze uredi