Them!
Režija Gordon Douglas
Producent David Weisbart
Scenario Ted Sherdeman
Russell Hughes
sinopsis: George Worthing Yates
Uloge James Whitmore
Edmund Gwenn
Joan Weldon
James Arness
Muzika Bronislau Kaper
Fotografija Sidney Hickox
Montaža Thomas Reilly
Studio Warner Bros. Pictures, Inc.
Distribucija Warner Bros. Pictures, Inc.
Datum(i) premijere
19. jun 1954 (1954-06-19)
Trajanje 94 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 2,2 mil. $(SAD i Kanada)[1]

Them! (sh. Oni!) je američki crno-bijeli science fiction horor film snimljen 1954. godine u režiji Gordona Douglasa, koji se smatra jednim od uticajnijih ostvarenja žanra.

Radnja započinje u pustinji Novog Meksika gdje policajci koji istražuju nestanke, a potom i seriju zastrašujućih ubistava otkrivaju da su njihovi počinitelji divovski mravi nastali zahvaljujući mutacijama izazvanim radijacijom od testova atomske bombe, te se nastavlja kada se otkrije da je kraljica mutiranih mrava stvorila novo leglo u kanalizaciji Los Angelesa. Slično kao i Godzila, koja je iste godine snimljena u Japanu, i Them! je često tumačen kao odraz tada široko rasprostranjene hladnoratovske tjeskobe, odnosno bojazni da će nuklearno oružje prouzročiti samouništenje civilizacije i ljduske rase. Studio Warner Bros. je film napravio i potaknut uspjehom sličnog filma The Beast from 20,000 Fathoms iz prethodne godine koji je imao sličan zaplet. Them! je originalno trebao biti snimljen u boji, sa širokim ekranom (tehnikom Cinemascope) i u 3D slikom, ali je šef studija Jack Warner u posljednji trenutak iskazao skepsu u isplativost projekta, te je Them! napravljen kao crno-bijeli film. Usprkos neatraktivnog formata i niskog budžeta, doživio je izuzetan uspjeh, što se često tumači velikoj vještini scenarista i režisera, koji su radnju podijelili na prvi dio, koji se odvija kao naizgled banalni detektivski film u kome tek postepeno raste napetost, da bi u drugom dijelu sve kulminiralo u apokaliptičnoj akciji. Filmu su dosta doprinijeli i za tadašnje standarde izuzetno uvjerljivi specijalni efekti kojima su dočarani čudovišni mravi te isto tako dojmljivi zvučni efekti.

Them! je kasnije postao predmetom brojnih posveta u američkoj popularnoj kulturi, pri čemu se ističe video-igra It Came from the Desert iz 1989. godine, kao i Fallout 3 iz 2008. godine, gdje je jedna od pomoćnih potraga (sidequest) u kojoj se igrač mora obračunati sa divovskim mravima u podzemlju dobila ime Those!.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "The Top Box-Office Hits of 1954." Variety Weekly, January 5, 1955.

Vanjske vezeUredi