The Beast from 20,000 Fathoms

The Beast from 20,000 Fathoms

poster filma
Režija Eugène Lourié
Producent Jack Dietz
Hal E. Chester
Scenario Fred Freiberger
Eugène Lourié
Louis Morheim
Robert Smith
Uloge Paul Christian
Paula Raymond
Cecil Kellaway
Kenneth Tobey
Muzika David Buttolph
Fotografija Jack Russell
Montaža Bernard W. Burton
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
13. jun 1953 (1953-06-13)
Trajanje 80 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 210.000 $
Bruto prihod 5.500.000$

The Beast from 20,000 Fathoms američki je film fantastike iz 1953. koji je režirao Eugène Lourié a glavne uloge tumače Paul Christian, Paula Raymond i Cecil Kellaway. Radnja se odvija oko divovskog fiktivnog dinosaura, Rhedosaurusa, kojeg je iz ledenog sna na Arktiku probudio atomski test, te se potom čudovište uputilo morem prema New Yorku. Radnja se zasniva na kratkoj priči The Fog Horn koju je 1951. napisao Ray Bradbury, dok je specijalne efekte napravio Ray Harryhausen. To je jedan od prvih filmova o čudovištima koji su pomogli nadahnuti sljedeću generaciju filmova o istima, te ga neki uzimaju i kao inspiraciju za japanski film Godzilla, pošto oboje na simboličan način govore o opasnostima nuklearnih eksplozija i njihovim posljedicama.[1][2]

RadnjaUredi

Na ledenom Arktiku, američka vojska provede testiranje nuklearne eksplozije nazvano Operacija Eksperiment. Eksplozija oslobodi 30 metara dugačkog dinosaura, Rhedosaurusa, koji je bio okovan u ledu. Jedini svjedok gmaza, Tom Nesbitt, je pronađen prekriven snijegom te vojska pretpostavi da bunca i da je samo umislio čudovište. Ipak, dinosaur odlazi u more, uništava brod i svjetionik u Maineu. Kako se javljaju izjave očevidaca, Nesbitt je uvjeren da se radi o istom dinosauru kojeg je vidio u ledu. Paleontolog Elson i njegova pomoćnica Lee Hunter mu počinju vjerovati. Elson smatra da se dinosaur vraća u područje rijeke Hudson, ispod koje su pronađeni fosili Rhedosaurusa.

U podmornici, Elson ugleda zvijer, ali ga ono ubija. Najzad, dinosaur ispliva na površinu i izađe na luku u Manhattanu, gdje izazove paniku ljudi. U napadu dinosaura, nastrada 180 ljudi, 1.500 je ranjeno a nekoliko zgrada je oštećeno. Pukovnik Jack Evans stiže sa vojskom te uspiju otjerati dinosaura natrag u more. Dinosaur se pojavi na obali Coney Islanda, u zabavnom parku. Snajperist Stone dobiva zadatak upucati dinosaura sa rijetkim radiokativnim izotopom, zbog čega ima veliki pritisak ne promašiti. Stone uspijeva upucati dinosaura u ranu, koji potom umire.

Glavne ulogeUredi

IzvoriUredi

  1. Jones, Stephen (1995). The Illustrated Dinosaur Movie Guide. London: Titan Books. str. 42. ISBN 1-85286-487-7. 
  2. Robert Hood. „A Potted History of Godzilla”. http://www.roberthood.net/obsesses/godzilla.htm. Pristupljeno 2008-02-09. 

Vanjske povezniceUredi