The Goodbye Girl

Djevojka za zbogom

kino poster
Režija Herbert Ross
Producent Ray Stark
Scenario Neil Simon
Uloge Richard Dreyfuss
Marsha Mason
Quinn Cummings
Muzika Dave Grusin
Fotografija David M. Walsh
Studio Rastar
Distribucija Warner Bros.
MGM
Datum(i) premijere 30. XI 1977.
Trajanje 110 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Djevojka za zbogom na Internet Movie Database

Djevojka za zbogom (engleski The Goodbye Girl) američka je romantična filmska komedijadrama iz 1977. koji je režirao Herbert Ross a napisao Neil Simon. Glavne uloge tumače Richard Dreyfuss, Marsha Mason i Quinn Cummings. Radnja se odvija oko glumca koji se pokušava probiti na Manhattanu te dijeli stan sa mladom plesačicom koju je napustio njen suprug te ju ostavio sa 10-godišnjom kćeri.

Film je pobrao hvalospjeve kritike te je nominiran za nekoliko nagrada, od kojih je i nagrađen stanovitim dijelom. U filmu je isprva trebao glumiti Robert De Niro, ali je prvotni režiser Mike Nichols zaključio da glumac nije imao komičnu nedužnost potrebnu za ulogu. Ross je postao novi režiser te je ulogu dobio Dreyfuss, koja mu je pobrala hvalospjeve.

Glavne ulogeUredi

NagradeUredi

Richard Dreyfuss je dobio Oscar za najboljeg glumca—sa 32 godine, bio je tada najmlađi glumac koji je dobio tu nagradu u toj kategoriji—a za pozlaćeni kipić je nominiran i u kategoriji najboljeg filma, glavne glumice (M. Mason), sporedne glumice (Q. Cummings) i izvornog scenarija (N. Simon).

Djevojka za zbogom je nagrađena i sa četiri Zlatna globusa: najbolji film—komedija ili mjuzikl, glavni glumac u komediji ili mjuziklu (R. Dreyfuss), glumica u komediji ili mjuziklu (M. Mason) i scenarij (N. Simon), a nominiran je i u kategoriji sporedne glumice (Q. Cummings).

BAFTA je film nagradila u kategoriji najboljeg glumca (R. Dreyfuss), a nominirala ga je i u kategoriji najbolje glumice (M. Mason) i najboljeg scenarija (N. Simon).

Američki filmski institut (AFI) je film stavio na #81 mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 strasti.

Eksterni linkoviUredi