The Blob

originalni filmski poster
Režija Irvin Yeaworth
Producent Jack H. Harris
Scenario Kay Linaker
Theodore Simonson
sinopsis: Irving H. Millgate
Uloge Steve McQueen
Aneta Corsaut
Earl Rowe
Olin Howland
Muzika Ralph Carmichael
Burt Bacharach
Fotografija Thomas E. Spalding
Montaža Alfred Hillmann
Distribucija Paramount Pictures
Umbrella Entertainment
Datum(i) premijere
12. septembar 1958 (1958-09-12)
Trajanje 82 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 110.000 $[1]
Bruto prihod 4 mil. $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Beware! The Blob (1972)

The Blob (sh. Gruda) je američki science fiction horor film snimljen 1958. u režiji Irwina Yeawortha, poznat kao jedno od najuspješnijih žanrovskih ostvarenja 1950-ih, kao i film koji je pokrenuo karijeru poznatog glumca Stevea McQueena.

Radnja je smještena u provincijski pensilvanijski gradić koji nakon udara meteora postane metom vanzemaljskog stvorenja nalik na amebu koje usisava i proždire ljude naglo rastući do divovskih razmjera. Protagonist, koga glumi McQueen, je tinejdžer koji je ispočetka bio jedini svjedok ubilačkog pohoda čudovišta i koji o tome bez uspjeha pokušava upozoriti vlasti prije nego što jedini uspije shvatiti način na koje se može zaustaviti.

The Blob je snimljen s niskim budžetom u nezavisnoj produkciji u Pensilvaniji. McQueenu, kome je nastup u filmu predstavljao prvu glavnu ulogu u karijeri, kao honorar se ponuđene opcije od fiksnog honorara u iznosi 3000 US$ i manjeg iznosa u zamjenu za 10 % zarade na kino-blagajnama. McQueen se, uvjeren da The Blob neće imati nikakvu zaradu i motiviran željom da što prije plati račune za stan i hranu, odlučio za prvu opciju. Film je na kraju doživio izuzetan uspjeh, uključujući i naslovnu ironičnu (novelty) pjesmu koja je postala hit i za koju se danas često pogrešno navodi da je pokrenula karijeru poznatog kompozitora Burta Bacharacha. Posebnu pažnju je, pak, izazvala antologijska scena u kojoj posjetitelje gradske kino dvorane čudovište napada upravo u trenutku dok se pokazuje horor film Daughter of Horror; zahvaljujući The Blobu je i taj zaboravljeni film dobio kult status. Kao i kod mnogih popularnih SF-horor filmova 1950-ih, uspjeh The Bloba se često tumačio hladnoratovskom tjeskobom, odnosno u njemu se vidjela alegorija na prijetnje koje su nuklearna apokalipsa i navodna komunistička subverzija predstavljala na tadašnje američko i zapadno društvo.

Godine 1972. je snimljen nastavak pod naslovom Beware! The Blob koji je režirao popularni glumac Larry Hagman.

Godine 1988. je snimljen istoimeni remake u režiji Chucka Russella, koji je propao kod publike i kritike.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Weaver, Tom. Interview with Russ Doughton in Science Fiction Confidential: Interviews with 23 Monster Stars and Filmmakers McFarland, 2002. p.91

LiteraturaUredi

  • Magrì, Antonio. Di Blob in Blob. Analisi di semiotica comparata. Cinema Tv e Linguaggio del corpo, Aracne editrice, Roma, 2009

Vanjske vezeUredi