Svetko Kačar Kačo

Svetko Kačar - Kačo (Bara, kod B. Petrovca, 1914Građevine, na Ibru, 29.marta 1944, narodni heroj Jugoslavije

SVETKO KAČAR
Svetko Kačar
Datum rođenja1914.
Mesto rođenjaBara, Bosanski Petrovac

 Austrougarska
Datum smrti29.marta 1944
Mesto smrtiGrađevine, na Ibru

Srbija Srbija
Profesijabravar
Član KPJ od1941.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
U toku NOB-apolitički komesar
Četvrta krajiška brigada 5.divizija
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od5. jula 1951.

Biografija uredi

Kačo je rođen 1914. godine u selu Bari, u siromaš­noj seljačkoj porodici. Njegov otac poginuo je u prvom svjetskom ratu, pa je Kačo proveo djetinjstvo pod ok­riljem svoje majke Mare i sa sestrom Milkom u maj­činom rodnom mjestu, u selu Drinić. Poslije završetka osnovne škole u selu Bukovači, majka upisuje Svetka u Građansku školu u Bosanskom Petrovcu. Zbog teških materijalnih prilika morao je na­pustiti školovanje i otići na bravarski zanat u željezni­čku radionicu u Mostar. Po završetku zanata ostaje je­dno vrijeme na radu u Mostaru i od svojih starijih drugova dobiva prva znanja o potrebi borbe radnika za bolje uslove rada i života. Kačo radi u sindikatu i u radničkim sportskim društvima i stiče solidno znanje i iskustvo iz legalne borbe radničke klase za bolje uslove života radnika. Iz Mostara se vraća kući. Četiri godine radi u pri­vatnoj pilani u Kozilima kod Drinića. Za ovo vrijeme Kačo se pobliže upoznaje sa naprednim radnicima svoga kraja, koji su radili u ovoj pilani, na šumskim radili­štima preduzeća »Šipad« i u tvornicama u Drvaru i do­ biva nova saznanja o bezdušnom izrabljivanju radnika.

Već kao zreo i iskusan sindikalni aktivista Svetko Kačar odlazi na gradnju Unske pruge, gdje veoma ak­tivno radi na organizovanju i omasovljavanju podruž­nice Udruženog radničkog sindikata, koja se na ovom radilištu uspješno bori za veće nadnice i za skraćeno radno vrijeme. Zbog sve značajnije njegove političke aktivnosti, policija ga hapsi 1940. godine i sprovodi u bihaćki zatvor. Tu ga zatiče Aprilski rat 1941. i kapitu­lacija Kraljevine Jugoslavije. Istog mjeseca bježi iz zat­vora i dolazi u Drinić.

U prvim ustaničkim danima Kačo se ističe u svom Drinićko-bukovačkom odredu. Kao odvažan i hrabar borac, objašnjava ciljeve narodnooslobodilačke borbe i stiče povjerenje kod svojih drugova. Ubrzo zatim, u danima ustanka, Svetko Kačar primljen je za člana Komunističke par­tije Jugoslavije. Poslije prodora Italijana na slobodnu teritoriju, pa do konca decembra 1941, Kačo je bio partijski rad­nik na bjelajsko-vrtočkom terenu, a zatim komandir Petrovačke omladinske čete. U prvom velikom okršaju petrovačkih partizanskih jedinica protiv Italijana, u januaru 1942, Kačo se istakao kao hrabar i iskusan ratnik. On je među prvima jurišao na Italijane, peto­ricu je pokosio a osmoricu je zarobio. Istog mjeseca učinio je podvig i u drugoj borbi protiv Italijana u Me­denom polju, kada je oteo puškomitraljez i sa njim kosio mrskog okupatora. U tim borbama Kačo se svr­stao u red najhrabrijih petrovačkih boraca. Zbog svojih političkih i vojničkih vrlina Kačo je zatim bio određen na politički rad u 1. krajiški udarni bataljon, sa kojm je učestvovao u barbama protiv čet­nika na terenu Mrkonjić-Grada i Manjače. Kada je 21.maja 1942. formirana Prva krajiška brigada, Kačo je pos­tavljen za političkog komesara njenog 1. bataljona, a od jula 1942. bio je politički komesar njenog 2. bata­ljona. U januaru 1943. Kačo je postavljen za političkog komesara Četvrta krajiške udarne brigade.

Iako je imao visoku političku dužnost, Kačo se ni­je mogao otrgnuti od želje da kao borac sa puškom u ruci neposredno učestvuje u borbi, pa je često, i mimo volje svojih drugova u štabu, ulijetao sa borcima u okršaje, učeći mlađe odvažnosti i hrabrosti. Tako je, na primjer, u borbi na Božikovcu u blizini Turbeta, juna 1943. izbacio iz stroja šestoricu neprijateljskih vojnika, a u borbi za oslobođenje Bugojna, koncem avgusta iste godine, sa nekoliko kurira nanio je gubitke i rastjerao grupu ustaša koja je u povlačenju naletjela na štab brigade.

Poginuo je kod sela Građevine u blizini rudnika Jarando, kada su 2. proleterska i 5. krajiška udarna divizija prilazile plahovitom i nabujalom Ibru i vodile nepoštednu borbu sa njemačkim i bugarskim okupatorskim jedinicama, četnicima, nedićevcima i bjelogardejcima.

Za narodnog heroja proglašen je 5. jula 1951. go­dine. Po Svetku Kačaru — Kači jedno banatsko selo u blizini Pančeva dobilo je naziv Kačarevo. Oba ova priz­nanja Svetko Kačar — Kačo je zaista i zaslužio.[1]

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. ČETVRTA KRAJIŠKA BRIGADA -Skupština opštine Bosansko Grahovo, 1984