Sulejman Šarac

Hfz. Sulejman ef. Šarac (Stolac 1850. - Sarajevo 27. decembra 1927.), bošnjački je teolog, treći po redu reis-ul-ulema u periodu Austro-Ugarske.

hfz. Sulejman ef. Šarac
Rođenje1850., Stolac
Smrt27. decembra 1927., Sarajevo
NacionalnostBošnjak
Titula3. Reis-ul-ulema
PrethodnikAhmed Munib ef. Korkut
(naibu-reis)
Nasljednikhfz. Mehmed Teufik ef. Okić
(naibu-reis)
VjeroispovijestIslam

Biografija uredi

Hfz. Sulejman ef. Šarac je osnovno obrazovanje i hifz Kurana stekao je u rodnom mjestu, a dalje školovanje u Istanbulu je završio 1878. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu 1879. godine biva imenovan za bihaćkog muftiju, na kojoj dužnosti ostaje do 1887. godine, nakon čega biva postavljen za profesora a kasnije i za direktora Šerijatske sudačke škole u Sarajevu.

U pokretu za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju muslimana u Bosni i Hercegovini aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Austro-Ugarska teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada u Bosni i Hercegovini ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon dobijene pobjede za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je hfz. Sulejman ef. Šarac bio prvi bošnjački reis-ul-ulema izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji Austro-Ugarskoj, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije dvije godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade u Bosni i Hercegovini da u roku od osam dana podnese ostavku, reis-ul-ulema hfz. Sulejman ef. Šarac podnio je ostavku na položaj reis-ul-uleme u avgustu 1912. godine. Nakon toga se posvetio porodici i nauci.

Umro je 27. decembra 1927. godine u Sarajevu.[1]

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodi:
Ahmed Munib ef. Korkut
(naibu-reis)
Reis-ul-ulema
1910.1912.
Slijedi:
hfz. Mehmed Teufik ef. Okić
(naibu-reis)