Stremen ili uzengija je lagani okvir ili prsten, povezan, najčešće kožnim remenom, za sedlo, a koji drži za pridržavanje stopala jahača. Stremeni najčešće dolaze ui paru i služe kako za pomoć pri penjanju na konja, tako i za stabilizaciju jahača prilikom jahanja (najčešće konja ili slične životinje kao mazga). Stremen značajno povećava jahačevu sposobnost da ostane u sedlu i kontrolira životinju, te tako povećava njenu korisnost ljudima pri komunikaciji, prijevozu i ratovanju.

Suvremeni stremen

U antici se umjesto stremena koristio jednostavniji kolan, a stremeni su se pojavili tek kasniji kao pomoć pri uzjahivanju. Izum stremena u svom tradicionalnom obliku se pripisuje kineskoj dinastiji Jin, a takvi stremeni su u Evropu stigli u srednjem vijeku. Dio historičara vjeruje da je stremen bio jedan od najvažnijih alata za stvaranje i širenje civilizacije, koji se po značaju može mjeriti sa kotačem ili štamparskom mašinom.

Moderni stremeni dolazi u raznim oblicima i stilovima, a većina ih je za sedlo vezana fleksibilnim kožnim remenima, koji se mogu prilagoditi veličini jahača, odnosno potrebi za optimalnim centru ravnoteže za određenu konjičku disciplinu. Uz stremene postoje i sigurnosni problemi, poput rizika da pali jahač može ostati zarobljenog stopala u stremenu te tako biti vučen po zemlji od strane konja, kao i problemi koje dugo korištenje stremena mogu izazvati tetivi Peroneus Tertius na ljudskom stopalu. Stremeni su sigurniji za upotrebu kada se nose jahaće čizme, odnosno uz pravilno namještanje.

Razni oblici stremena uredi

Literatura uredi