Konjički sport

Konjički sport je izraz koji uključuje različite vrste sportova kojima je zajedničko korištenje konja, bilo kroz jahanje, bilo kroz vožnju dvokolica. Najčešći i najpopularniji oblik konjičkog sporta jesu konjske utrke, potom utrke dvokolica te dresura.

Zagrebački hipodrom

Istorija uredi

Prva jahačka natjecanja održana su na 33. Olimpijadi. Športsko jahanje razvilo se u Engleskoj u 18. stoljeću. Od 1912. konjička natjecanja uvrštena su u program Olimpijskih igara.[1]

Konjičke utrke uredi

Konjičke utrke poznate su prvenstveno po konjima. Najbrži način kretanja konja je galop. U početku su ljudi konje koristili kao pomoć pri fizičkim radovima, a vremenom su shvatili da oni mogu biti puno zabavniji. Ima više vrsta konjičkih utrka. Mogu se nabrojiti neke: preponsko jahanje, dresurno jahanje, daljinsko jahanje, zatim polo koji je malo grublji konjički šport. Također se može uvrstiti među to i kasački i galopski šport. Kasački šport se može odvijati pod sedlom ili u sulkama. Sulke su male lagane kočije na kojima sjedi onaj koji upravlja konjem. U Zagrebu je Zagrebački hipodrom na kojem je mogućnost odvijanja svih popularnih konjičkih športova.

Povezano uredi

Reference uredi

Literatura uredi

  • Ina Dietzsch (Hrsg.): Vergnügen in der Krise. Der Berliner Trabrennsport zwischen Alltag und Event. Panama-Verlag, Berlin 2005, ISBN 3-938714-00-X.
  • Stephan Lebert: Pferderennen. Deutscher Taschenbuch Verlag, 2000, ISBN 3-423-20418-4.

Vanjske veze uredi