Starsky and Hutch

Starsky and Hutch
Format policijska serija
Kreator William Blinn
Nastupaju David Soul
Paul Michael Glaser
Antonio Fargas
Bernie Hamilton
Richard Ward (pilot)
Zemlja porijekla  SAD
Broj sezona 4
Broj epizoda 93
Produkcija
Trajanje 45–48 min.
Emitiranje
Originalni kanal ABC
Audio format Monaural
Originalno prikazivanje 30. april 1975. – 15. maj 1979.
Status završena

Starsky and Hutch, također poznata i kao Starsky & Hutch je američka policijska TV-serija koja se emitirala na programu ABC. Naslovni protagonisti su bili dva policijska detektiva u fiktivnom južnokalifornijskom gradu Bay City - impulzivni, ali na ulici spretan David Michael Starsky (koga je tumačio Paul Michael Glaser) i hladnokrvni intelektualac Kenneth "Hutch" Hutchinson (koga je glumio David Soul). Njih dvojica su se borili protiv kriminalaca patrolirajući gradom u Ford Gran Torinu, koji je postao zaštitni znak serije, a pomoć im je kao doušnik pružao i vlasnik sumnjivog bara po imenu Huggy Bear.

Serija je doživjela ogromnu popularnost, iako je bila predmetom stalnih kritika zbog scena nasilja. Među kritičarima se našao i Paul Michael Glaser, koji je zahtijevao da se takvi sadržaji uklone, odnosno pokušavao napustiti seriju. Kada je na kraju četvrte sezone otišao, njegov odlazak, kao i pad gledanosti, je doveo do prestanka snimanja.

Starsky & Hutch je, usprkos toga, kasnije stekla svojevrsni kult-status, dijelom i zbog toga što je prikazivala za dvojicu muških likova nekarkateristično otvoreno iskazivanje međusobne naklonosti. Iako su Starsky i Hutch imali djevojke, to je još 1970-ih među fanovima dovelo do špekulacija o njihovoj seksualnoj orijentaciji, a 1980-ih je u fanzinima, a kasnije i na Internetu, njihov odnos postao omiljenim predmetom slash fikcije.

Mlađim generacijama je serija poznata po remakeu u obliku igranog filma iz 2004. godine.

Eksterni linkoviUredi