Snežana Čongradin

Snežana Čongradin (Kikinda, 25. januara 1978.), srpska je novinarka i kolumnistica, jedno od najznačajnih imena štampanog novinarstva u Srbiji.[1]

Snežana Čongradin
Biografske informacije
Rođenje25. 1. 1978. (1978-01-25) (dob: 46)
Kikinda, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jugoslavija
Obrazovanje
Zanimanjenovinarka

Biografija uredi

Snežana Čongradin je rođena 1978. godine u Kikindi. U rodnom gradu je završila osnovnu i gimnaziju. Diplomirala na 2002. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku filozofija.

Od 2003. godine radi kao novinarka u dnevnom listu Danas. Godine 2016. je postala kolumnistica ovog lista, čija kolumna pod nazivom Beli listić izlazi svakog četvrtka. Iako nije menjala mesto zaposlenja, tokom radnog vijeka sarađivala je sa brojnim drugim medijima u Srbiji i regionu. Neki od njih su: Peščanik, Al Jazeera Balkans i Karakter.

Kao novinarka, vrlo brzo se našla pod pritiskom i kritikama tadašnje vlasti, jer je pokretala i pisala o temama koje su sve vlasti nakon 2000. godine, uprkos padu režima Slobodana Miloševića, izbegavale ili pravile direktne kompromise sa ratnim huškačima i zločincima, a tiču se odgovornosti Srbije za ratove, ratne zločine, genocid i etnička čišćenja. Osim pritisaka sa vrha, suočavala se sa problemima i u svojoj okolini u naporima da te teme plasira i učini značajnim za javni interes.

Pretnje smrću, proterivanjem iz države, seksualnim nasiljem, od strane običnih ljudi, bez funkcija i odgovornosti, vrlo brzo su počele da pristižu, tako da istorija takve vrste odnosa prema predmetu istraživanja i pisanja traje gotovo od samog početka bavljenja novinarstvom. Najdrastičniji primer su pretnje smrću i robijom koje joj je uputio Vojislav Šešelj u julu 2019. godine.[2] Šešelj joj je i drugi put pretio na Pink 2020. godine, kada je tvrdio da bi ju trebalo uhapsiti.[3] Jula 2022. godine Vojislav Šešelj joj je posvetio knjigu Mungos iz peščare Snežana Čongradin. Knjiga je objavljena u izdavačkoj kući Srpske radikalne stranke − Velika Srbija. Okarakterisana je kao još jedan napad na ličnost Snežane Čongradin.[4]

Uprkos gomilanju pretnji tokom niza godina, prvi put je prijavila tužilaštvu menadžera u Fudbalskom savezu Srbije koji joj je prijetio preko društvene mreže Facebook, početkom studenog 2021. godine.[5] Krajem istog mjeseca, na protestu koji je organizovan kod Doma omladine u Beogradu zbog grafita Ratku Mladiću, jedna muškarac, koji je bio pripadnik Levijatana, fizički ju je napadao. Udario ju je rukom, ali je brzom intervencijom pripadnika policije u civilu priveden. Pokret Ne davimo Beograd i Demokratska stranka osudili su napad na novinarku.[6]

Takođe, posebna vrsta pretnji nasiljem i ugrožavanjem odnosile su se na činjenicu da je žena, pa se nalazila među njih nekoliko koje javno proganjao i omalovažavao bivši profesor Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, Zoran Ćirjaković.[7] Nakon reakcije javnosti, ovaj profesor je udaljen sa fakulteta, 2019. godine.

Živi u Beogradu.

Priznanja uredi

  • Nagrada za borbu protiv diskriminacije (2011)
  • Nagrada Nikola Burzan (2016)
  • Nagrada BeFem (2020)
  • Novinarka zaslužna za afirmaciju kritičke misli (2020)
  • Nagrada Kuće ljudskih prava i demokratije (2021)
  • Nagrada Dušan Bogavac (2022)

Reference uredi

  1. „Snežana Čongradin”. danas.rs. Pristupljeno 5. svibnja 2021. 
  2. „Šešelj napao novinarku i nijekao genocid u Srebrenici”. tportal.hr. Pristupljeno 18. studenoga 2021. 
  3. „Šešelj opet preti novinarki Snežani Čongradin”. danas.rs. Pristupljeno 18. studenoga 2021. 
  4. „Novi napadi na novinare: Vojislav Šešelj napisao knjige o Snežani Čongradin i Milojku Pantiću”. cenzolovka.rs. Pristupljeno 15. srpnja 2022. 
  5. „‘Danas’: Uposlenik Fudbalskog saveza Srbije pretio novinarki Snežani Čongradin”. slobodnaevropa.org. Pristupljeno 18. studenoga 2021. 
  6. „Desničar udario novinarku Danasa Snežanu Čongradin na protestu kod Doma omladine”. rs.n1info.com. Pristupljeno 5. svibnja 2021. 
  7. „Čongradin: Ćirjaković je "korisni idiot" režima”. danas.rs. Pristupljeno 5. svibnja 2021. 

Spoljašnje veze uredi