Slajgo (engl. Sligo, ir. Sligeach) je značajan grad u Republici Irskoj, u severozapadnom delu države. Grad je u sastavu okruga okruga Slajgo i predstavlja njegovo sedište i najveći grad.

Slajgo
engl. Sligo, ir. Sligeach

Pogled na Slajgo
Pogled na Slajgo

Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Konot
Okrug Slajgo
Stanovništvo
Stanovništvo 18.473
Aglomeracija 19.735
Gustina stanovništva 1.432 st./km²
Položaj
Koordinate 54°16′14″N 8°28′17″W / 54.2706°N 8.4715°W / 54.2706; -8.4715
Nadmorska visina 10 m
Površina 12,9 km²
Slajgo na karti Irske
Slajgo
Slajgo
Slajgo na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 71
Registarska oznaka SO
Veb-strana sligoborough.ie


Koordinate: 54° 16′ 14" SGŠ, -8° -28′ -17" IGD

Prirodni uslovi uredi

Grad Slajgo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Konot. Grad je udaljen 205 kilometara severozapadno od Dablina.

Reljef: Slajgo je smešten u priobalnom području zapadne Irske. Grad se razvio u dolini reke Garavog, na kratkom toku između mora i jezera Gil. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 10 metara.

Klima: Klima u Slajgou je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Slajgo se nalazi na reci Garavog, koja deli grad na južni i severni deo. Reka se par kilometara nizvodno uliva Slajgoški zaliv, deo Atlantskog okeana.

Istorija uredi

Područje Slajgoa bilo naseljeno već u vreme praistorije. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka. Već 1245. godine na datom mestu izgrađen je zamak pod današnjim imenom. Ubrzo oko zamka obrazuje omanje naselje, koje dobija na značaju tokom sledećih vekova.

Tokom 16. i 17. veka Slajgo je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo je oštetilo gradsku privredu. Međutim, pravi sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Slajgo je od 1921. godine u sastavu nezavisne Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Slajgo ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo uredi

Prema poslednjim procenama iz 2011. godine. Slajgo je imao 18 hiljada stanovnika u gradu i blizu 20 hiljada u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se naglo povećava.

Privreda uredi

Slajgo je bio tradicionalno industrijsko, lučko i trgovačko središte. Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama. Takođe, poslednjih godina turizam postaje sve važnija delatnost u gradu.

Zbirka slika uredi

Spoljašnje veze uredi

[[Kategorija:Gradovi u Republici Irskoj]