Skadarlija

BG ulice gl.png
BG ulice gd.png
SKADARSKA
ulica
Map pointer.svg
Beograd centralne opstine.png
Opština Opština Stari grad (Beograd)
Početak Dečanska ul.
Kraj Ul. Đorđa Jovanovića
Dužina 590 m
Širina 10 do 14 m
Stvorena pre 1720.
Nazvana nepoznato
Skadarlija gonji deo.jpg
BG ulice dl.png
BG ulice dd.png

Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda (Skadarska ulica). Svakog dana Skadarliju poseti oko 20.000 ljudi.

IstorijaUredi

Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda. Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. veka stanovali mnogi glumci. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari.

Poznato je da glumci (verovatno zbog treme) ne jedu ništa pre predstave. Prilika da se nešto prezalogaji, a i popije, je upravo posle predstave, kada padne tenzija i već se bliži ponoć. Zbog toga su u Skadarliji nikle mnoge kafane, neke od najstarijih u Beogradu. Tu su zore dočekivali umetnici koji su ušli u istoriju srpske kulture: Đura Jakšić, Danilo Danilović, Dobrica Milutinović i Čiča Ilija Stanojević...

Skadarlija je bila slabo osvetljena, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba. Taj starinski izgled zadržan je i danas, samo je prostor između kamenja zaliven betonom.

Tako je i nastao stih:

„Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!“

Skadarlija danasUredi

Skadarlija, koja je počela da liči na ostale ulice Beograda, je za potrebe turizma rekonstruisana da ponovo liči na Skadarliju sa početka 20. veka. Skadarlija je danas jedno od obaveznih mesta koje posećuju strani turisti. Tu su čuvene kafane Tri šešira, Dva jelena, Ima dana..., Putujući glumac, u kojem se osim restorana sa nacionalnom i italijanskom kuhinjom pruža i usluga smeštaja. U okviru restorana Putujući glumac nalazi se kompleks Travelling Actor.

Skadarlija je i mesto gde se posle svadbe dolazi na jelo i provod. Naravno, sve domaće đakonije su na meniju pomenutih kafana.

Na Skadarliju se naslanja i nekadašnja Beogradska industrija piva, tu su pekare, poslastičarnica, galerije i kafići, pa čak i jedna škola. Postoji i pivnica i tržni centar, a ima se šta pojesti i stojeći, kupovinom hrane iz okolnih kioska. Na dnu Skadarlije (ulica je blago strma) je i druga po veličini, beogradska pijaca Bajloni.

GalerijaUredi

Spoljašnje vezeUredi