Sjeverozapadni prolaz

Sjeverozapadni prolaz (engleski: Northwest passage, francuski: Passage du Nord-Ouest), je naziv za pomorski put između brojnih otoka Kanadskog arktičkog arhipelaga u Arktičkom oceanu, od Atlantika do Pacifika. Međunarodna hidrografska organizacija klasificira Sjeverozapadni prolaz kao zasebno more.

Sjeverozapadni prolaz
Northwest passage
Karta Sjeverne Amerike (Sjeverozapadni prolaz označen je crvenom bojom)
Karta Sjeverne Amerike (Sjeverozapadni prolaz označen je crvenom bojom)
Karta Sjeverne Amerike (Sjeverozapadni prolaz označen je crvenom bojom)
Država  Kanada

Hidrografija uredi

Sjeverozapadni prolaz je jedna od najtežih i najriskatnijih pomorskih ruta duga 1450 km, od Baffinovog otoka do Beaufortova mora, kod Aljaske.[1] Kako se nalazi samo 1930 km od Sjevernog pola, 800 km sjeverno od Arktičkog kruga[1] u Arktičkom oceanu u kom vlada polarna klima, na tom putu između tjesnaca brojnih otoka ima prosječno oko 50.000 santi leda,[1] od kojih su neke visoke i do 90 m, već na samom ulazu između Grenlanda i Baffinovog otoka. Gotovo je slična situacija i na zapadnom izlazu iz Sjeverozapadnog prolaza kod Beringova prolaza jer i tu pomorce čekaju sante koje plutaju između Sibira i Aljaske.

Istraživanja uredi

Istraživanja mogućeg pomorskog puta prema Indiji, što je tad bila glavna engleska preokupacija, počela su još u 16. vijeku ekspedicijama koje su poduzeli Giovanni Caboto (John Cabot) (1497) i Martin Frobisher (1576, 1577. i 1578). Nakon njih i brojni drugi pomorci pokušali su pronaći i preploviti taj opasni put, pritom su i mnogi poginuli. Na kraju je to tek nakon četiri vijeka uspjelo Norvežaninu Roaldu Amundsenu koji je Sjeverozapadni prolaz preplovio između 1903. i 1906. godine.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Northwest Passage (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 21. 11. 2012. 

Vanjske veze uredi