Silent Movie

Kino-poster; autor: John Alvin
Režija Mel Brooks
Producent Michael Hertzberg
Scenario
Uloge
Muzika John Morris
Fotografija Paul Lohmann
Montaža
  • Stanford C. Allen
  • Andrew Horvitch
  • John C. Howard
Studio Crossbow Productions
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
17. jun 1976 (1976-06-17)
Trajanje 87 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik nijemi
(jedna jedina replika izgovorena na francuskom)
Budžet 4,055 mil. $[2]
Bruto prihod 36,1 mil. $[3]

Silent Movie (sh. Nijemi film), na prostoru bivše Jugoslavije prikazan pod naslovom Tišina, smijemo se, je američka nijema filmska komedija snimljena 1976. godine u režiji Mela Brooksa. Predstavlja parodiju klasičnih hollywoodskih nijemih filmova. Broooks nastupa u glavnoj ulozi kao nekoć uspješni režiser koji, u nastojanju da ponovno pokrene karijeru, dolazi na ideju da prvi put nakon četiri decenije snimi visokobudžetni nijemi hollywoodski film. Radnja prikazuje kako mu studio obeća odobriti projekt jedino ako u glumačku postavu angažirati najveće zvijezde kao što su Anne Bancroft, Liza Minnelli, Burt Reynolds, James Caan, Marcel Marceau i Paul Newman (koji u filmu tumače sami sebe). Film je osim parodiranja starog, na satirički način obrađivao i moderni Hollywood, te je fiktivni konglomerat Engulf and Devour koji se u pojavljuje u filmu, inspiriran sa stvarnim konglomeratom Guf and Western koji je nekoliko godina ranije bio preuzeo ugledni studio Paramount Pictures. U Silent Movie, sa izuzetkom ironične replike, nema nijedne izgovorene riječi, iako je, sa druge strane, korištena muzika koju je komponirao John Morris. Film je nakon premijere postigao uspjeh i kod publike i kod kritike, iako nešto manje od Brooksovih klasičnih parodija kao što su Blazing Saddles i Frankenstein Junior.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "Silent Movie (A)". British Board of Film Classification. July 20, 1976. http://www.bbfc.co.uk/releases/silent-movie-1970-0. Pristupljeno 18. IX 2016. 
  2. Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989 p. 258
  3. "Silent Movie, Box Office Information". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=silentmovie.htm. Pristupljeno 23. I 2012. 

Vanjske vezeUredi