Koordinate: 36° 59′ S.g.š., 24° 40′ I.g.d.

Sifnos ( grčki gr: Σίφνος) je jedno od ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde sa obližnjim ostrvcima čini zasebnu opštinu.

Sifnos (Σίφνος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Apolonija
Površina 73,9 km²
Najviši vrh - (- m)
Broj stanovnika 2.442 st. (2001)

Prirodni uslovi

uredi
 
Predeo na Sifnosu
 
Središte ostrva - gradić Apolonija

Sifnos je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine. Prestonica Atina je na 130 km udaljenosti ka severu. Najbliža okolna ostrva su na oko 15 km razdaljine: Kimolos ka jugozapadu, Serifos ka severu i Paros ka istoku. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Sifnos spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, što povezano sa sušnom sredozemnom klimom prouzrokuje stalan nedostatak vode. Zbog toga je Sifnos sušan i kamenit, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Istorija

uredi

Za Sifnos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Sifnos je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke i poznat po bogatstvu zahvaljujući nalazištima srebra.

Posle toga Sifnosom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju dugo, do 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Sifnosa je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo

uredi

Glavno stanovništvo na Sifnosu su Grci. Sifnos spada u ostrva sa srednjom gustinom naseljenosti među značajinijim ostrvima Kiklada, ali je razvoj turizma proteklih 20ak godina doprineo naglom prosperitetu ostrva i rastu broja stanovnika za oko 25%. 1/3 stanovništva živi u središtu ostrva, naselju Apolonija, a isti broj živi i u obližnjem naselju Atemonas, nekadašnjoj glavnoj luci ostrva, a danas središtu turističke privrede na Sifniosu.

Privreda

uredi

Privreda Sifnosa se danas zasniva najviše na turizmu i pomorstvu, a sve manje na tradicinalnoj poljoprivredi (masline, vinova loza, manje južno voće).

Spoljašnje veze

uredi