Koordinate: 37° 9′ S.g.š., 24° 30′ I.g.d.

Serifos (grčki gr: Σέριφος) je jedno od ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde sa obližnjim ostrvcima čini zasebnu opštinu.

Serifos (Σέριφος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Serifos
Površina 75,2 km²
Najviši vrh Turlos (585 m)
Broj stanovnika 1.414 st. (2001)

Prirodni uslovi uredi

 
Predeo na Serifosu
 
Divlja mačka sa Serifosa

Serifos je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine. Prestonica Atina je na 100 km udaljenosti ka severu. Najbliža okolna ostrva su Kitnos i Sifnos, udaljena oko 10 km, prvo ka severu, drugo ka jugu. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Serifos spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, što povezano sa sušnom sredozemnom klimom prouzrokuje stalan nedostatak vode. Zbog toga je Serifos je sušan i kamenit, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza. Posebnost Serifosa su i podivljale domaće mačke, koje predstavljaju ozbiljnu teškoću za ostrvski ekosistem.

Istorija uredi

Za Serifos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Serifos je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke.

Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju dugo, do 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Serifosa je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Serifosu su Grci. Serifos spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada, ali je razvoj turizma proteklih 20ak godina doprineo naglom prosperitetu ostrva i rastu broja stanovnika za oko 30%. Glavnina stanovnika ostrva živi u gradiću Serifosu koji se nalazi u istočnom delu ostrva.

Privreda uredi

Privreda Serifosa se dobrim delom zasniva na rudarstvu.U grčkoj istoriji poznat je štrajk sifnioskih rudara iz 1916. g. Danas se privreda sve više zasniva na turizmu (najviše vikend-turizam Atinjana) i pomorstvu, a sve manje na tradicinalnoj poljoprivredi (masline, vinova loza, manje južno voće).

Spoljašnje veze uredi