Sjeverni Vijetnam

(Preusmjereno sa stranice Severni Vijetnam)

Sjeverni Vijetnam, službeno Demokratska Republika Vijetnam (DRV) (vijetnamski: Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa), bila je komunistička država koja je vladala sjevernim dijelom Vijetnama od 1954. do 1976.

Nastala je nakon Drugog svjetskog rata, tokom koga je Vijetnam bio francuska kolonija pod japanskom okupacijom. Nedugo nakon što se Japan predao 1945. godine, DRV je proglašena u Hanoju. Šef vlade je postao vođa Vietminha Hồ Chí Minh dok je bivši vijetnamski car Bảo Đại postao "vrhovni savjetnik." Francuska je u martu 1946. priznala Hồovu vladu, ali je istovremeno u južnom dijelu zemlje formirala marionetsku vladu u Saigonu. 30. oktobra 1946. su ne-komunistički političari izbačeni iz DRV te našli utočište na jugu. U novembru su francuske snage okupirale Hanoi te je tada započeo Francusko-indokineski rat. Bảo Đại je godine 1949. godine postao poglavar južne države, koja je preimenovana u Država Vijetnam. Na temelju Ženevskih sporazuma 1954. godine Vijetnam je podijeljen duž 17. paralele. DRV je postala vlast u Sjevernom Vijetnamu, dok je Država Vijetnam postala vlast u Južnom Vijetnamu.

Ženevski sporazumi su predvidjeli nacionalne izbore za 1956. Iako su se s tim složili Francuska i Sjeverni Vijetnam, to je odbacio Južni Vijetnam. Zbog toga je izbio vijetnamski rat (1959–1975), tokom koga se Sjeverni Vijetnam borio protiv Južnog Vijetnama i njegovih antikomunističkih saveznika na čelu sa SAD. Na kraju rata je sjeverovijetnamska vojska, odnosno Narodna armija Vijetnama (PAVN) uspjela zauzeti Južni Vijetnam. Dvije države su se nakon toga 1976. formalno spojile u Socijalističku Republiku Vijetnam.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Francuska Indokina
Sjeverni Vijetnam
1954–1976
Slijedi:
Vijetnam