Scarface: the Shame of a Nation

(Preusmjereno sa Scarface (film, 1932))
Scarface
Režija Howard Hawks
Richard Rosson
Producent Howard Hughes
Scenario Ben Hecht
Predložak Scarface; autor:
Armitage Trail
Uloge Paul Muni
George Raft
Ann Dvorak
Karen Morley
Boris Karloff
Muzika Shelton Brooks
Fotografija Lee Garmes
L.W. O'Connell
Montaža Edward Curtiss
Studio The Caddo Company
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
9. april 1932 (1932-04-09)
Trajanje 93 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
italijanski

Scarface: The Shame of the Nation (sh. Lice sa ožiljkom: Sramota nacije), poznatiji pod skraćenim naslovom Scarface, je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1932. godine, poznat kao jedan od ranih klasika gangsterskog žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Armitagea Traila, iako je scenarij Bena Hechta daleko više bio inspiriran stvarnom ličnošću gangsterskog bosa Ala Caponea i događajima vezanim uz njegovu vladavinu nad ulicama Chicaga. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Paul Muni, je Antonio "Tony" Camonte, italoamerički gangster koji bezobzirnim nasiljem preuzima vlast nad bandom svog šefa, a potom eliminira svoje suparnike, prije nego što izazove reakciju vlasti i strada u spektakularnom obračunu s policijom.

Film je producirao tajkun Howard Hughes, koji je imao dovoljno financijskih resursa da se uhvati u koštac sa cenzorima. Zbog toga je film karakteriziralo za tadašnje standarde neuobičajeno eksplicitno nasilje, prvenstveno u obliku obračuna automatima Thompson, ali i izuzetno izopačeni protagonist čiji se odnos prema najboljem prijatelju (koga tumači George Raft) i sestri (koju tumači Ann Dvorak) kasnije često tumačio kao latentno homoseksualan i/li incestuozan. Usprkos toga je doživio veliki uspjeh, i danas se slavi kao jedan od najuticajnijih filmova žanra.

Godine 1983. je Brian de Palma snimio istoimeni remake sa Alom Pacinom u glavnoj ulozi.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi