Savremena umetnost

Pod savremenom umetnošću, pre svega pod slikarstvom, podrazumevamo, umetnost koju stvaraju savremenici i onu umetnost koja se percipira od strane savremenikâ i kako ne postoji čvrsti okvir za savremeno, tako ne postoji pravilo za njenu prisutnost i vremensku ograničenost.

Slična zanačenja u ovom kontekstu imaju i pojam aktuelne umetnosti i engleski pojam contemporary art.

Ovaj pojam se upoterebljava da bi se izbegao izraz moderna umetnost. U svakodnevnom govoru pod pojmom moderno, pa i pomodno podrazumevamo ono što se trenutno većini ljudi može dopasti, a što može da se zameni izrazom savremeno. Ovi izrazi predstavljaju ono što donosi vreme u kojem živimo. Stručno, u kontekstu umetnosti i istorije umetnosti izraz modèrna spaja se sa određenom epohom u istoriji umetnosti, ali bez vremenskog zaključenja. Posebno u pojmu postmodèrna više se ne javlja zanačenje primereno vremenu.

Pod pojmom savremene umetnosti i savremenosti ne podrazumeva se neki određeni umetnički stil koji bi imao određene karakteristike, trajanje i koji se spaja sa formom u umetnosti ili pak određenim tehnikama. Savremena umetnost može biti slikarstvo koje se odomaćilo u poslednjim godinama ili decenijama, ali pod tim pojmom možemo podrazumevati i video-umetnost, konceptualnu umetnost ili kompjutersku umetnost. Savremena umetnost nije obeležje samo nekog umetničkog dela već i teško razgraničivog kulturnog i ekonomskog sistema u umetničkoj proizvodnji koji su orjentisani na preduzetništvo i umetničko tržište. Mnogi muzeji i umetničke galerije danas predstavljaju umetnička izložbena mesta za savremenu umetnost. Što se tiče pojmova savremene i aktuelne umetnosti, aktuelno ne znači delo koje je nastalo juče — ono mora da ima današnji značaj.

Neka od kretanja u istoriji savremene umetnosti uredi

Šezdesete godine dvadesetog veka uredi

Sedamdesete godine dvadesetog veka uredi

Osamdesete godine dvadesetog veka uredi

Devedesete godine dvadesetog veka uredi

Prva decenija dvadeset prvog veka uredi

Spoljašnje veze uredi