Pukovnik Saul Tigh je izmišljeni lik koji predstavlja jednog od glavnih likova nove verzije TV-serije Battlestar Galactica.

Saul Tigh
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanjeBattlestar Galactica: The Plan
Tumač/ica ulogeMichael Hogan
Informacije
Vrstahumanoidni Sajlonac
Rodmuškarac
Zanimanjeoficir
TitulaPukovnik
Kontraadmiral (Epizoda 4.11 - 4.13)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Saul Tigh je humanoidni Sajlonac koji potiče sa Zemlje, odnosno planete koju je naselilo "trinaesto pleme" Kobola. Tigh je preživio nuklearno uništenje Zemlje, ali bio i dio petočlanog tima humanoidnih Sajlonaca među kojima se nalazila i njegova supruga Ellen Tigh. Oni su stvorili tehnologiju sajlonskog uskrsnuća, te se nakon dvije hiljade godina vratili u svijet Kobola, u vrijeme Prvog sajlonskog rata. Tamo su osam modela humanoidnih Sajlonaca, uključujući Johna Cavila, koji je, ogorčen time što je dobio lik starca, petorici svojih tvoraca - tzv. "Posljednjih Pet" - na prevaru obrisao sjećanja te ih uvjerio da su ljudska bića i poslao u Dvanaest Kolonija.

Saul Tigh se u ljudskom obličju i sa ljudskim identitetom priključio Kolonijalnoj floti i sudjelovao u Prvom sajlonskom ratu, postavši oficir. Tokom službe se sprijateljio sa Williamom Adamom. Nakon rata je napustio Kolonijalnu flotu i neko vrijeme radio kao oficir na civilnom teretnom brodu; zbog ratnih i drugih trauma je bio sklon alkoholu i samouništavajućem ponašanju, ali ga je Adama nagovorio da se zajedno sa njim ponovno priključi Kolonijalnoj floti. Nakon toga je Tigh služio kao Adamin zamjenik zapovjednika, prvo na svemirskoj krstarici Valkyire, a potom i na svemirskoj krstarici Galactica. I dalje je bio oženjen sa Ellen Tigh koja, kao i on, bila nesvjesna svog ljudskog identiteta; njena nevjera i promiskuitet su je natjerali da se od nje odvoji. Na Galactici je stekao reputaciju strogog i pouzdanog oficira, ali izuzetno antipatičnog i neugodnog prema svojim potčinjenima, pri čemu se posebno isticao odnos prema Kari "Starbuck" Thrace.

Tigha je, isto kao i Adamu, na Galactici zatekao sajlonski napad. Vjerovao je da je u njemu stradala Ellen, sve dok se na prilično sumnjiv način nije ponovno našla u floti. Tada su se ponovno zbližili, ali je Ellen Tigh sa njime počela manipulirati, te je Saula Tigha nagovorila da se, nakon što je Adama bio teško ranjen, da preuzme vlast nad flotom, a što se pokazalo katastrofalnim.

Nakon što je Adama ponovno preuzeo zapovijedanje, Saul Tigh mu je vjerno služio sve do pronalaska Nove Caprice. Iako je bio neprijateljski nastrojen prema Gaiusu Baltaru te sudjelovao u zavjeri za lažiranje izbora na Baltarovu štetu, nakon Baltarove pobjede je odlučio napustiti Flotu i zajedno sa Ellen živjeti na Novoj Caprici. Nakon dolaska Sajlonaca i početka okupacije, Saul Tigh je postao vođa pokreta otpora. Zbog toga su Sajlonci uhvatili i mučili, pri čemu se posebno istakao John Cavil, a na kraju su mu i izvadili oko. Ellen je, nastojeći ga spasiti, pristala spavati sa Cavilom, a kasnije i služiti kao doušnik okupacijskih vlasti. Kada je Saul doznao za njeno doušništvo, otrovao ju je.

Poslije bijega sa Nove Caprice, Saul Tigh je preuzeo staru dužnost na Galactici, ali mu se duševno stanje pogoršalo, te je slobodno vrijeme provodio u piću. Ubrzo je shvatio da još tri osobe na Galactici - Galen Tyrol, Sam Anders i Tory Foster - imaju iste vizije kao i on, te je zaključio da su sve četvoro Sajlonci. To ispočetka pokušava sakriti od Adame, a potom započinje vezu sa zarobljenom Sajlonkom Capricom Šest, koja će rezultirati sa kasnije pobačenom bebom. Tigh se poslije vraća Ellen, za koju se ispostavi da je Sajlonka. Na samom kraju serije odlučuju sa svojim ljudskim drugovima živjeti na Zemlji.

Vanjske veze uredi