Ellen Tigh je izmišljeni lik iz nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačila Kate Vernon.

Ellen Tigh
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje"Tigh Me Up, Tigh Me Down"
Zadnje pojavljivanjeBattlestar Galactica: The Plan
Tumač/ica ulogeKate Vernon
Informacije
Vrstahumanoidna Sajlonka
Rodžena
Rođenje
Smrt

Ellen Tigh je humanoidna Sajlonka koja je živjela na Prvoj "Zemlji" zajedno sa svojim mužem, Saulom Tighom. Njih dvoje su, zajedno sa Samuelom Andersom, Galenom Tyrolom i Tory Foster, pripadali tzv. "Posljednih Pet", odnosno grupi koja je preživjela uništenje "Zemlje" te je među Sajloncima izgradila ne samo tehnologiju uskrsnuća, nego i druge humanoidne modele. Jedan od njih, John Cavil, bio je razočaran time što su ga stvorili kao nemoćnog starca, te je "Posljednjih Pet" izbrisao sjećanja, odnosno natjerao ih da žive u Dvanaest Kolonija uvjereni da su ljudska bića. I Saul i Ellen su se u ljudskom svijetu upoznali i vjenčali. Iako ju je Saul duboko volio, Ellen mu je bila nevjerna i u Kolonijalnoj floti bila poznata po promiskuitetnom ponašanju.

U seriji se njen lik pojavio tek tokom prve sezone. Prije toga se spominjala na miniseriji, odnosno Saul Tigh je bio uvjeren da je poginula za vrijeme sajlonskog napada. Kada se konačno pojavila, sa pričom da ju je tajanstveni izbavitelj sa Picona doveo u izbjegličku flotu, komandant Adama je bio sumnjičav te ju je podvrgavao testovima u nastojanju da ustanovi da li je ona sajlonski infiltrator. U izbjegličkoj floti je Ellen Tigh bila manipulatorica, povezana sa Tomom Zarekom i njegovim političkim spletkama, a svog muža je, nakon što je komandant Adama bio ranjen, potakla da privremeno preuzme upravljanje flotom, a što je dovelo do katastrofalnih posljedica.

Ellen se pridružuje mužu kada nastoji započeti novi život na Novoj Caprici. Tokom sajlonske okupacije je Saul, koji vodi pokret otpora, uhapšen, mučen i sakaćen; Ellen, kako bi mu spasila život, pristaje na seksualno iskorištavanje od strane Johna Cavila, kao i na davanje informacija o pokretu otpora. Nakon što se otkrije da mu je supruga bila doušnik, shrvani Saul Tigh je daje otrovati.

Ellen je nakon smrti bila "učitana", odnosno uskrsnuta na sajlonskom baznom brodu. Nakon tog iskustva je vratila sjećanja, te se odlučuje vratiti mužu i surađuje sa pobunjenim Sajloncima. Na samom kraju serije se svom mužu Saulu priključi na Zemlji.

Vanjske veze uredi