William "Bill" Adama (pozivni znak: Husker) je izmišljeni lik kolonijalnog oficira koji predstavlja jednog od protagonista nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Edward James Olmos.

William Adama
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Tumač/ica ulogeEdward James Olmos (Battlestar Galactica)
Nico Cortez (Razor Flashbacks)[1]
Markus Towfigh (Caprica)
Luke Pasqualino (Battlestar Galactica: Blood & Chrome)
Informacije
AliasiHusker
Vrstaljudska
Rodmuškarac
ZanimanjeKolonijalne snage
TitulaKomandant (Miniserija – epizoda 2.12)
Kontraadmiral (epizode 2.13 – 4.22)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

William Adama se rodio i odrastao na planetu Caprica, ali se češće identificira sa planetom Tauron, odakle je rodom njegov otac, ugledni pravnik Joseph Adama. Majka mu je bila knjigovođa po imenu Evelyn. Imao je starijeg polubrata po imenu William, a koji je umro prije njegovog rođenja i čije je ime, po tauronskom običaju, kasnije preuzeo.

Adama se priključio Kolonijalnoj floti za vrijeme Prvog sajlonskog rata, a nakon što je diplomirao na Akademiji prvi zadatak je dobio kao pilot Vipera na svemirskoj krstarici Galactica. Obavljao je niz borbenih zadataka, a neposredno pred njegov kraj je u tajnoj misiji bio svjedokom tajnih sajlonskih eksperimenata sa ljudskim "hibridima". Borio se tokom sljedećih dvadeset godina rata, a po završenom primirju je napustio Flotu i započeo karijeru kao oficir na civilnom teretnom brodu. Oženio se za suprugu Carolanne i dobio dva sina - Leeja i Zaka - koji će kasnije također postati piloti "Vipera". Nakon četrnaest godina se odlučio ponovno vratiti u Flotu,; na isto je nagovorio svog prijatelja Saula Tigha, koji će mu poslije postati desna ruka. Adama je napredovao u službi i postao zapovjednikom krstarice Valkyrie; tamo je sudjelovao u tajnoj izviđačkoj misiji sa druge strane sajlonske linije primirja. Zbog njenog neuspjeha je degradiran na počasno mjesto zapovjednika Galactice gdje mu se također kao zamjenik priključio Tigh. Sin Zak, koji za razliku od Leeja, nije imao pilotski talent, je poginuo na svojoj samostalnoj misiji; Lee je zbog toga krivio oca, držeći da mu se brat priključio Floti na očev nagovor.

Adama se kao lik pojavljuje na samom početku serije, kao zapovjednik Galactice neposredno pred ceremoniju prestanka službe odnosno pretvaranja u muzejski brod. Dijelom zbog toga, a dijelom zbog nepovjerenja u modernu tehnologiju, Adama je odbio opremiti Galacticu kompjuterskim programima Gaiusa Baltara. Zbog toga se Sajlonci nisu infliltrirali u njjen sistem, te je Galactica uspjela preživjeti iznenadni sajlonski napad. Zahvaljujući Adaminom vođenju Galactica oko sebe okuplja izbjegličku flotu te započinje potragu za mitskom trinaestom kolonijom po imenu Zemlja.

Adama se iskazuje kao izuzetno sposoban, inteligentan i pronicljiv vođa, te uživa duboko poštovanje svojih potčinjenih, među kojima je i Lee. Njegovo inzistiranje na vojničkim prioritetima ga, međutim, dovodi u sukob sa civilnim dijelom flote, uključujući predsjednicu Lauru Roslin, koja pretpostavlja potrebe civila, odnosno potragu za Zemljom, čak i po cijenu da se ugrozi sigurnost Galactice. Zbog toga Adama na kraju poduzima puč protiv Laure Roslin, ali protiv sebe okrene i veliki dio civilne opozicije, koji se okupio oko karizmatičnog bivšeg militanta Toma Zareka. Adama je u jeku tog sukoba ustrijeljen i teško ranjen od poručnice Sharon "Boomer" Valerii, za koju se tek tada doznaje da je sajlonski agent spavač. Zapovijedanje Galacticom i flotom preuzima Tigh, za koga se ispostavi da je za to nesposoban, te sa velikim olakšanjem Adami vraća zapovijedanje nakon njegovog oporavka.

Adama se sa vremenom počinje sve više zbližavati sa Laurom Roslin, te je nakon otkrića Nove Caprice u iskušenju da joj se priključi kao civilni kolonist. Na kraju se odluči ostati na Galactici, a kada nju Novu Capricu pronađu Sajlonci, prisiljen je sa vojnom flotom pobjeći i ostaviti koloniste na milost i nemilost. Na kraju uspješno organizira akciju evakuacije civila i njihovog brodovlja. Adama poslije postaje dio specijalnog tribunala koji Baltaru sudi za izdaju; tada sa užasom otkriva da mu je Lee postao dio Baltarovog advokatskog tima, ali na suđenju prihvaća Lejeve argumente i donosi oslobađajuću presudu. Adama se nastavlja zbližavati sa Roslin i, kada joj se zdravstveno stanje uslijed raka dojke pogorša, sa njom započinje ljubavnu vezu. Sa vremenom postaje otvoren i prema suradnji sa Sajloncima, bilo prema kopiji Sharon Valerii koja dobije ime "Athena", bilo prema pobunjenim Sajloncima, a na kraju i prema Tighu kada se ispostavi da je sve vrijeme bio Sajlonac. Njegova odluka da pobunjenim Sajloncima dozvoli opravke na Galactici izaziva pobunu u kojoj se Zareku priključi dotada potpuno vjerni Felix Gaeta; pobunjenici zarobe Adamu i osude ga na smrt, ali prije izvršenja je pobuna skršena, a pobunjenici na kraju umjesto njega budu pogubljeni.

Adama na kraju serije izvodi napad na sajlonsku "Koloniju" koji završi uspjehom. Galactica i ostatak flote konačno dolaze na planetu za koju se ispostavi da je Zemlja. Neposredno nakon toga Laura Roslin umire, a Adama joj vlastitim rukama iskopa grob.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi