Satoshi Tajiri (田尻智 Tajiri Satoshi, 28. august, 1965. godine) je japanski dizajner elektroničkih igara i stvaralac Džepnih čudovišta (Pocket Monsters), poznatijih kao Pokémoni.

Djetinjstvo i obrazovanje uredi

Kao dječak, Satoshi je živjeo u predgrađu Tokija i uivao je u svom najdražem hobiju; skupljanju insekata. 1970tih godina, šume i polja koje je Satoshi obožavao i na njima provodio većinu svoga vremena prekrivene su apartmanima, neboderima i parkiralištima. Ovo je rastužilo Satoshija, jer je shvatio kako moderna djeca neće moći uživati u stvarima u kojima je on uživao, pogotovo u skupljanju kukaca.

Game Freak uredi

1982. godine Satoshi i njegov prijatelj James Hanzatko i Yuusuke Santamaria napravili su časopis o računalnim igrama imena Game Freak. Jedan od njegovih prijatelja koji je isto tako radio na ovom časopisu bio je Ken Sugimori, koji je kasnije nacrtao sve Pokémone. Ranih 1980-ih, osvojio je prvo mjesto na natjecanju sponzoriranom od Sege, u kojem je cilj bio napraviti videoigru. Kasnije, njegovu je prvu videoigru, Quinty, u prodaju pustio Namco za Nintendo Famicon. 1991. Satoshi otkriva Game Boy. Kada je prvi put ugledao kablove za povezivanje konzola, zamislio je kako njima pužu kukci te je tako stvorena ideja o Pokémonima. Igra je financirana i dobila idejni projekt od drugog studija za igre, "Creatures". Tajiri je svoju razvojnu organizaciju nazvao "Game Freak", prema magazinu te se taj naziv i dalje može vidjeti na početku Pokémon igara.

Nintendo uredi

Tajiri se zaposlio u Nintendu i proveo je narednih šest godina radeći na Pokémonima. Sprijateljio se sa Shigeru Miyamotom, tvorcem igara poput Super Mario igre, The Legend of Zelda, Pikmin i Donkey Kong, koji je postao Satoshijev mentor. U čast Tajiriju i Miyamotu, Ash Ketchum ("Red" u videoigrama) nazvan je Satoshi, a Gary Oak ("Blue" u videoigrama) nazvan je Shigeru u japanskoj verziji Pokémona.

Nedavno, Tajiri je (uz predsjednika Nintenda, Satoru Iwatom) bio izvršni režiser za igru namijenjenu Game Boy Advance konzoli, Screw Breaker (スクリューブレイカー 轟振どりるれろ sukuryūbureikā gōshin dorirurero), koja je izvan Japana u prodaju puštena pod nazivom Drill Dozer.

Njegovi kolege i suradnici u Nintendu opisali su ga kao iznimno kreativnu, ali povučenu i ekscentričnu osobu.