Za ostala značenja, vidi Super Mario (razvrstavanje).

Super Mario je lik, odnosno protagonist istoimene platformske video igre. Izgleda brkati debeljko u plavom radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi, a smatra se jednnim od najpoznatijih crtanih likova današnjice čiju popularnost nadmašuje samo Mickey Mouse. U današnje vrijeme njegova je slava u opadanju, no priča o njegovoj povijesti još je uvijek zanimljiva.

Super Mario
Debi Donkey Kong
Odlazak Super Mario 3D All-Stars
Detalji
Spol Muško
Obitelj Luigi (brat)
Nepoznati roditelji
Bračni drug(ovi) Princeza Peach
Partner Princeza Peach
Princeza Daisy (bivša)
Pauline (bivša)
Rodbina Luigi (brat)
Nepoznati roditelji
Nepoznati baka i djed

Rani dani uredi

Povijest Super Maria počinje 1980. godine kada se američki ogranak kompanije Nintendo našao u problemima: u skladištu je ostalo 2.000 komada arkadnih mašina Radar Scope koje nitko nije htio. Radilo se o tada jedinoj vrsti mašina za videoigre -"kutija" s ekranom koje se mogu naći po barovima i arkadnim salonima. Zadatak da isprazni skladište dobio je mladi crtač Shigeru Miyamoto, i to tako da napravi igru koja bi se mogla ugraditi u već postojeće mašine. Rezultat je bio Donkey Kong -igra inspirirana filmom King Kong u kojoj čovječuljak spašava djevojku iz ruku divovskog majmuna koji ga gada bačvama. Junak se zvao Jumpman (Skakač, jer je preskakao bačve), no kad su procijenili da je to ime nedovoljno privlačno, tim ga je u sljedećoj igri nazvao Mario jer je sličio na vlasnika zgrade koji je stalno dolazio podsjećati ih na zakašnjelu najamninu.

Jumpman je po profesiji bio stolar, a njegov je izgled diktiran tehničkim ograničenjima. Kapu je dobio jer tada nije bilo moguće napraviti realistično kretanje kose, a brkove i veliki nos da bi njegovo lice bilo uočljivije. Razlika u boji hlača i majice tu je da se istaknu pokreti ruku, a iako je tijekom života Mario odijevao različite odore, najpoznatiji je po plavim hlačama i crvenoj majici koje je najčešće nosio.

U osvajanje svijeta uredi

Marijeva popularnost u prvim igrama serijala Donkey Kong omogućila je Nintendu da napravi igre s njim u naslovnoj ulozi - Mario Bros za arkadne mašine, a zatim Super Mario Bros koji se prodavao u kompletu s novom Nintendovom kućnom konzolom Nintendo Entertainment Svstem (skraćeno NES). Iako mu neki osporavaju titulu prve "skrolajuće" (jer se ekran "skrolao" - kretao nadesno) platformske igre svih vremena, njegovu popularnost nije moguće negirati.

Po Guinessovoj knjizi rekorda, to je s preko 40 milijuna primjeraka najprodavanija igra svih vremena. U simpatičnom čovječuljku (sada vodoinstalateru) koji sakuplja gljive i skače neprijateljima na -glavu bilo je nešto toliko privlačno da sve ostale igre toga vremena jednostavno nisu imale šanse.

Sve dalje je, kako se obično kaže, povijest. Super Mario Bros 2 bio je specifičan po tome što su testeri procijenili da je pretežak za američke igrače pa su verzije ove igre u Japanu i Americi bile u potpunosti različite: Japan je dobio igru sličnu originalu, a Amerika borbu za četiri igrača koja je sa serijalom Mario bila povezana samo likovima. Povratak korijenima bio je Super Mario Bros 3 kojeg je Nintendo čuvao dovršenog gotovo godinu dana kako bi tržište postalo nestrpljivo, a kada je konačno stigla, igra je kvalitetom grafike potukla konkurenciju i prodala se u preko 20 milijuna primjeraka. Osim grafike, SMB3 je donio i druge izmjene zbog kojih ga mnogi smatraju najboljom igrom s Marijem u glavnoj ulozi svih vremena. Današnjim igračima bit će neshvatljivo da ova igra u svom originalnom obliku nije imala mogućnost spremanja pozicije, nego ste je morali završiti odjednom.

Popularnost Maria krajem 1980-ih bila je ogromna pa su se prodavali brojni predmeti s njegovim likom (od majica, preko satova, do slatkiša), prikazivali su se crtani filmovi Super Mario, a igre s njegovim likom izlazile su stalno. Tako je Mario igrao golf i tenis, bio boksački sudac, doktor i vozač i, općenito, svoju facu gurao u gotovo svaku igru koja je izašla iz Nintendovih studija.

Nova dimenzija i novo tisućljeće uredi

Kao mnoge popularne igre, i Mario je 1993. dobio svoj film, "Super Mario Bros." koji nije baš uspješno prošao. Da li zato što je u to vrijeme njegova slava bila u opadanju ili zato što Bob Hoskins nije idealan izbor za lik Maria, teško je reći. Također je nastala i Animirana serija Super Mario. No brkonja je ponovno uzdrmao svijet 1996. godine igrom Super Mario 64 za Nintendo 64. Prelazak u treću dimenziju, ogromni svijet za istraživanje te brojni novi koncepti učinili su SM64 uzorom s kojim su se uspoređivali svi 3D naslovi u sljedećih pet godina. Svakako treba spomenuti da se radilo o prvoj igri ovoga tipa koja je koristila analogno upravljanje: kada ste pogurali palicu blago prema naprijed, Mario je polako hodao, a ako ste je gurnuli jako, potrčao bi.

Dominacijom Sonyja na tržištu kućnih konzola Marijeva popularnost ponovno je opala iako su ga igre poput Mario Party, Mario Kart i Mario Tennis zadržale na našim ekranima. U njegov stari žanr u posljednjih nekoliko godina smješta ga samo Super Mario Sunshine za GameCube, igra koja usprkos predivnoj grafici nije uspjela osvojiti tržište. Ipak, Mario ostaje jedan od velikih junaka videoigara koji će se vraćati u mnogo različitih uloga. Njegova simpatičnost možda je uzrokovana i time što se radi o jednom od rijetkih likova koji nije dizajniran da bi postao maskota, nego je do tog statusa došao kroz kvalitetne igre i polako se uvukao u srca igrača širom svijeta.

Razna priznanja uredi

U San Franciscu je njegovo ime uključeno na Walk of Game, posebnu lokaciju unutar velikog poslovno-trgovačkog centra Metreon na kojoj su svoje mjesto našli još neki velikani industrije videoigara. Uz Marija, slavu je postigao i njegov kreator, Shigeru Miyamoto. On je 1997. godine postao prva osoba uključena u Listu slavnih američke Interaktivne akademije znanosti i umjetnosti, a sredinom prošlog mjeseca dodijeljen mu je francuski viteški Red umjetnosti i slova koji se dodjeljuje osobama s posebnim zaslugama u literaturi i umjetnosti.

Kronologija uredi

Broj igara u kojima se Mario pojavljuje već je davno prešao stotinu, a njihovo navođenje bi bilo preveliko. Zato je ovdje izdvojeno samo one koje su donijele najveće promjene i oblikovale Marijevu popularnost u proteklih 25 godina.

Vanjske veze uredi