Samuel Anthony Alito, Jr. (1.4 1950.-) je sudac Vrhovnog suda SAD. Na to je mjesto nominiran 31.10. 2005. od strane predsjednika Georgea W. Busha te 31.1. 2006. potvrđen od Senata uz 58 glasova "za" i 42 glasa "protiv". Ubrzo nakon toga je položio zakletvu, postavši 110. sudac u historiji te institucije. Prije odlaska na tu dužnost, Alito je od 1990. do 2006. služio kao sudac Višeg federalnog suda za treće područje.

Sudac Samuel A. Alito, Jr.

Alito je rođen u Trentonu, New Jersey kao dijete italijanskih imigranata. Završio je sveučilište u Princetonu i pravni fakultet sveučilišta u Yaleu.

Do svog izbora u federalni sud 1990. je uglavnom radio kao federalni tužitelj, odnosno pravnik u adminsitraciji Ronalda Reagana. Tamo je izražavao konzervativne stavove o abortusu, što je njegov izbor na mjesto Vrhovnog suca učinilo prilično kontroverznim.

Alito nije bio prvi Bushov izbor za to mjesto, koje je bilo upražnjeno najavom umirovljenja sutkinje Sandre Day O'Connor. Bush je ispočetka mislio imenovati svoju prijateljicu Harriet Miers, ali je od toga odustao nakon što se ispostavilo da za to ne postoji podrška među senatorima Republikanske stranke.

Alitov konzervativizam je izazvao žestok otpor među senatorima Demokratske stranke, koji se boje da će zamjenom umjerene O'Connorove konzervativci po prvi put nakon nekokiko desetljeća steći prevagu u Sudu.

Alito se godine 1985. oženio za bibliotekarku Marthu Ann-Bormgardner, s kojom ima dvoje djece. Po vjeri je katolik, a njegovim izborom su katolici po prvi put stekli većinu u američkom Vrhovnom sudu.