Demokratska stranka SAD

Demokratska stranka (engleski Democratic Party) je jedna od dvije vodeće političke stranke u SAD.

Iako se tvrdi da svoje korijene ima u Demokratsko-republikanskoj stranci koju je Thomas Jefferson stvorio 1792. godine (te prema tome predstavlja jednu od najstarijih danas postojećih stranki na svijetu), Demokratska stranka u modernom smislu svoj kontinuitet dobija tek s njenim raspadom na dvije frakcije u doba predsjednika Andrewa Jacksona, čiji su se pristaše počele nazivati demokratima.

Demokratska stranka je u svojim počecima u 19. vijeku bila po svojoj orijentaciji konzervativna i najčešće vezana uz poljoprivredne interese robovlasničkog Juga. Demokratska stranka je dominirala američkom politikom do pojave Republikanske stranke i američkog građanskog rata, prilikom koje su mnogi demokrati bili na strani poražene Konfederacije američkih država. Pobjednički republikanci su uspostavili dominaciju koja je trajala decenijama, a demokrati su svoju izbornu bazu počeli pronalaziti u etničkim manjinama kao i siromašnim farmerima.

Krajem 19. vijeka Demokratska stranka pod populističkim vođom Thomasom Jenningsom Bryanom počinje polagano skretati ulijevo, a taj se proces intenzivirao pod predsjednikom Franklinom Delanom Rooseveltom i njegovim projektom New Deal da bi kulminaciju dobio 1960-ih pod Lyndonom B. Jonhnsonom i njegovim ambicioznim projektom države blagostanja po uzoru na evropske socijaldemokracije.

Skretanje demokrata ulijevo se nastavilo sve do 1980. i Reaganove revolucije kada je pojava tzv. Reaganovih demokrata nagnala stranku da pod vodstvom Billa Clintona počne skretati prema centru i desnici. Početkom 21. vijeka je nezadovoljstvo predsjednikom Bushom i ratom u Iraku u stranci ponovno ojačalo lijevo tzv. progresivno krilo.