Sam Neua (lao: ຊຳເໜືອ, doslovce „sjeverna močvara”) je grad u Laosu od 56.900 stanovnika (2015). Glavni je grad sjeveroistočne provincije Houaphanh.

Sam Neua
ຊຳເໜືອ
Koordinate: 20°24′N 104°02′E / 20.400°N 104.033°E / 20.400; 104.033
Država  Laos
Provincija Houaphanh
Visina 1.200 m. n. v.
Stanovništvo (2015)
 - Grad 56.900
Vremenska zona UTC+7 (UTC)
Karta
Sam Neua na mapi Laosa
Sam Neua
Sam Neua
Sam Neua na karti Laosa

Geografija uredi

Sam Neua leži u dolini koju je oblikovala rijeka Nam Sam na nadmorskoj visini od 1.200 metara. Grad je administrativni centar provincije Houaphanh.

Klima uredi

Klima je vlažna i suptropska. Prosječna godišnja temperatura području je 18 °C, najtopliji mjesec je april sa prosječnom temperaturom od 22°C, a najhladniji je januar sa 14 °C. Prosječna godišnja količina oborina je 1.986 milimetara. Najkišovitiji mjesec je juli sa prosječno 410 mm oborine, a najsušniji je februar sa 7 mm oborine.

Stanovništvo uredi

Etnički sastav Sam Neue čine Lao, Vijetnamci, Hmonzi, sa nešto Taj Dama, Taj Denga i Taj Lua. Francuskim govori jedna manjina kao naslijeđe francuskog kolonijalnog doba. Uči se u školama i koristi u javnim djelatnostima i u vladi.

Historija uredi

Kada su potpisani Ženevski sporazumi (1954), dogovoreno je da je stranka Pathet Lao mogla zadržati teritorije osvojene od Laoške narodne armije. Međutim, u samneuavskom kraju su komunističke trupe posjedovale brojne teritorije, ponekad i okolna sela koja su još uvijek bila pod kontrolom Kraljevske vojske. Za praćenje prekida sukoba osnovana je Međunarodna kontrolna komisija (ICC) koja se sastojla od indijskih, kanadskih i poljskih predstavnika. Ta komisija je zasjedala u gradu Sam Neua od 1955. do 1958. godine. Francuska, dobro uspostavljena u zemlji, bila je odgovorna za logistiku komisije (transport i zalihe).

Grad je bio glavno uporište stranke Laoškog naroda za vrijeme Laoškog građanskog rata (1959-1975) i Vijetnamskog rata. Grad i okolica su služili su kao sjedište vlade komunističke partije i bili su pod kontrolom sjevernovijetnamskih trupa. Područje oko Sam Neua smatra se jednim od najteže bombardiranih područja na svijetu.

Prema nekim izvorima, u blizini Sam Neua nalazi se danas jedan tzv. kamp za preodgoj.

Prijevoz uredi

Tri kilometra od centra grada nalazi se aerodrom sa neredovitim letovima iz Vientianea.

Znamenitosti uredi

U Sam Neui se nalazi „Wat Pho Xai”, jedini samostan u gradu. U njemu stalno živi samo pet redovnika. Još jedna atrakcija je „Spomenik nezavisnosti”, izgrađen 1979. godine. Nalazi se na brežuljku na sjeverozapadu grada.

Poznate osobe uredi

Galerija slika uredi

Povezano uredi

Izvori uredi