Suptropska klima

Suptropska klima je tip klime koju karakteriziraju duga, vruća i sušna ljeta sa prosječnim temperaturama od preko 27 °C, i kratke, blage i vlažne zime, sa prosječnim temperaturama od 10 °C.

Suptropska klima
Karta sa regijama svijeta koje imaju Suptropsku klimu
Karta sa regijama svijeta koje imaju Suptropsku klimu

Taj tip klime rasprostranjen je u pojasu iznad tropa, kako na Sjevernoj tako i na Južnoj hemisferi, na otprilike 25° - 40° geografske širine. [1]

KarakteristikeUredi

Prema Köppenovoj klasifikaciji klime kako ju je osmislio njen autor - Wladimir Köppen, taj tip klime ne postoji. Ali su klimatolozi nakon njega, poput njemačkih autora Carl Trolla i K.H. Paffena došli do zaključka da je u klimatologiji potrebna i ta kategorija da se opiše izvjestan tip klime.

Prema američkom geografu Glennu Thomasu Trewarthu to bi bio jedan prijelazni tip klime, između Tropske i Umjereno kontinentalne klime u kom je najmanje osam mjeseci prosječna temperatura viša od 15 °C. Po njegovom kolegi Johnu F. Griffithsu granica bi bila najhladniji mjesec u godini u kom bi prosječna temperatura trebala biti viša od 12 °C.

Najnoviju klasifikaciju tog tipa klime iznjeli su australski klimatolozi Harvey Stern, Graham de Hoedt, Jeneanne Ernst i Antonio Pansini, po njima prosječna srednja godišnja temperatura mora biti viša od 20 °C da se klasificira kao Suptropska klima. [2]

Povezane straniceUredi

IzvoriUredi

  1. Subtropical (engleski). Meteoblue AG. Pristupljeno 18. 01. 2013. 
  2. Objective classification of Australian climates (engleski). Commonwealth of Australia , Bureau of Meteorology. Arhivirano iz originala na datum 2008-07-09. Pristupljeno 18. 01. 2013. 

Vanjske vezeUredi