Ribnica (utvrda)

Ukoliko ste tražili drugo značenje, vidite članak Ribnica.

Ribnica (turski: Depedöğen = Ispod brda) je srednjovjekovna utvrda u Podgorici na ušću rijeke Ribnice u Moraču, u kojoj je rođen Stefan Nemanja.

Ribnica
Depedöğen
Današnji ostatci utvrde Ribnica
Zemlja  Crna Gora
Civilizacija Osmansko Carstvo
Ribnica (utvrda) na mapi Crne Gore
Ribnica (utvrda)
Ribnica na karti Crne Gore
Period postojanja 15. - 19. vijek
Koordinate: 42°26′N 19°15′E / 42.433°N 19.250°E / 42.433; 19.250

U nauci su podijeljena mišljenja o tome kako se prvobitno zvalo naselje ili stanica na rimskom putu Skodra (Skadar) – Anderba na mjestu današnje Podgorice, Birziminium ili Alata . Najstariji pomen mjesta je oko 300. godine, i u Pojtingerovoj tabli iz 6. vijeka. U 19. vijeku oba imena pominje i Ravenski geograf.

Najstariji izvor koji pominje ime Ribnica je «Žitije svetog Simeona», napisan do 1216. godine, u kome se kaže da je Stefan Nemanja rođen u Zeti na Ribnici. Ribnica vjerovatno u vrijeme Nemanjinog rođenja nije bila grad, već manje naselje – privremeno boravište Nemanjinog oca Zavide. Da je nekakvo naselje tu, na ušću Ribnice u Moraču postojalo krajem 11. ili na početku 12. vijeka potvrda je i postojanje crkve sv. Đorđa iz tog perioda. Ime Podgorica javlja se prvi put 1326. godine u knjizi Kotorskog arhiva. Kroz 14. i 15. vijek češće se pominje Podgorica uvijek u vezi sa trgovinom, carinama i transportom robe, pa se pretpostavlja da je ona u državi Nemanjića i Balšića bila trgovačka stanica. Turci su već 1457. godine držali svu Gornju Zetu i Podgoricu.

Postojeću tvrđavu vjerovatno su izgradili Turci izmedu 1474. i 1478. godine. Od ove turske gradnje, iz prvog perioda upotrebe vatrenog oružja, izgleda da je ostao do danas nepromijenjen samo dio zida sa petostranom kulom i trouglastim izbačenim dijelom koji je takođe igrao ulogu kule. Nije isključeno da su ovi dijelovi i stariji. Ostali dijelovi su kasnije jako prepravljani. Prvobitno je bio napravljen i rov ispred tvrđave koji je vjerovatno vezivao obalu Ribnice sa obalom Morače.

Napomene uredi

  • Napomena: Tekst ovog članka je delom, ili u potpunosti, preuzet sa ove stranice prezentacije Srednjevjekovni gradovi Crne Gore, uz odobrenje. Kao osnova za izradu prezentacije korišćena je knjiga Pavla Mijovića i Mirka Kovačevića „Gradovi i utvrđenja u Crnoj Gori“ (Beograd-Ulcinj 1975), čiji su pojedini delovi uključeni u nju, uz dozvolu autora.