Reumatska groznica

Reumatska groznica
Klasifikacija i spoljašnji resursi

Streptococcus pyogenes bakterija (Pappenheim's vrsta).
ICD-10 I00.-I02.
ICD-9 390392
DiseasesDB 11487
MedlinePlus 003940
eMedicine med/3435 med/2922 emerg/509 ped/2006
MeSH D012213

Reumatska groznica je sistemska bolest koja se može javiti kao posledica infekcije β-hemolitičim streptokokama iz grupe A. Ove bakterije najčešće izazivaju zapaljenje krajnika (tonzilitis), grla, kože itd. Kao posledica ovih bolesti, naročito tonzilitisa može doći do prekomerne reakcije organizma na ove bakterije u vidu stvaranja antitela koja napadaju na samo bakterije već i tkiva sopstvenog organizma kao što su srčani zalisci, zglobovi, bubrezi, nervni sistem, koža... usled čega se javlja ova bolest.

UzrokUredi

Reumatskoj groznici prethodni neko zapaljenje, najčešće tonzilitis (zapaljenje krajnika), koje je izazvano β-hemolitičkim streptokokama iz grupe A. Delovi membrane ovih bakterija su slične građe (molekularna mimikrija) kao membrane pojedinih ćelija organizma, zato i antitela koja organizm stvara protiv ovih bakterija napadaju i pojedine organe i tkiva.

SimptomiUredi

Kod dece su češće zahvaćeni srčani zalisci, dok su kod odraslih preovladavaju simptomi na zglobovima.

 • Reumatska groznica počinje par nedelja posle zapaljenja grla (infekcije streptokokama). Najpre javlja se povišena telesna temperatura, praćena bolovima u zglobovima, koji mogu biti dosta jaki. Najčešće su zahvaćeni veći zglobovi npr. skočni zglob, a bolovi prelaze sa jedog na drugi zglob (migratorni artritis). Nekada mogu biti zahvaćeni i manji, periferni zglobovi.
 • Na koži se takođe mogu jeviti manifestacije u vidu:
  • marginalnog eritema (lat. erythema anulare (marginatum)), promene su u vidu kružnih fleka, čija je periferija crvene boje, a centar bele (bez crvenila),
  • potkožnih reumatskih čvorića, čija je veličina između 0.5 i 2 cm, najčešće na ekstremitetima,
  • nodoznog eritema (lat. erythema nodosum), kod koga se takođe javljaju potkožni, tvrdi čvorovi, plavičaste boje, koji izazivaju bol kada se pritisnu.
 • Reumatska groznica izaziva često promene na srcu. Svi slojevu srca mogu biti zahvaćeni-pankarditis. Najčešće se javlja zapaljenje:
  • srčanog mišića (miokarditis), praćen poremećajima srčanog ritma, tahikardijom... Kod obolelih se u uzorcima tkiva mogu pronaći Ašofovi granulomi, sastavljeni od izumrlih mišićnih vlakana srca i ćelija zapaljenja.
  • zapaljenje unutrašnjeg sloja srca (endokarda) i srčanih zalistaka, verukozni endokarditis (lat. verruca-bradavica). Dolazi do oblaganja srčanih zalistaka kompleksima sastavljenih od antitela i trombocita u vidu naslaga koje vise sa površine ovih zalistaka. Na taj način mogu nastati i njihova oštećenja. Usled ovih oštećenja zalistaka javlja se njihova insuficijencija. Mitralni i trikuspidalni zalisci ne zatvaraju u potpunosti komore u toku sistole, pa se krv vraća u pretkomore ili aortni i pulmonalni začisci dozvoljavaju da se krv vrati iz aorte i plućne arterije u srce. Kao posledica grešaka u popravnjanju ovih oštećenja zalistaka može nestati i njihovo suženje, stenoza. Pojedinačni listići mogu srasti jedan za drugi, pa se zalisci ne mogu dovoljno otvoriti i prolazak krvi kroz njih je otežan. Najčešće su pogođeni mitralni i aortni zalisci.
 • Reumatska groznica se manifestuje i na centralnom nervnom sistemu. Mogu se javiti znaci Zidenhajmove horeje (horeja minor). Horeju čine nesvesni pokreti ruku, lica npr. pravljenje grimasa lica.

Svi ovi simptomi čine glavne kriterijume bolesti. Postoje i sporedni kriterijumi u vidu:

U dijagnostifikovanju značajan je fizkalni pregled (auskultacijom se mogu šuti srčani šumovi), laboratorijski parametri (sedimentacija, antistreptolizin antitela...) itd. U terapiji se koriste antibiotici (penicilin) i neki antiinflamatorni lekovi. Posle preležane reumatske groznice bitna je profilaksa, takođe antibioticima.

Kao posledica infekcije streptokokama može se javiti i oboljenje bubrega, glomerulonefritis.

Vidi jošUredi

LiteraturaUredi

 • H. Renz-Polster; S. Krauzig; J. Braun: Basislehrbush Innere Medizin Urban & Fischer ISBN 3-437-41052-0
  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).