Razgovor:Crnogorsko primorje

Posljednji komentar: Vitek, prije 8 godina

Crnogorsko primorje sastoji se iz tri dijela: Sutorina u i Kruševice, koji su dio Hercegovine i to bili do 1945 godine, zatim posebne zemlje Boke (od Sutorinske granice do Spiča) i pravog Crnogorskog primorja, tačnije primorja Crne Gore (u sastavu Knjaževine Crne Gore od 1878. sa Pristanom (danas Bar) i Ulcinjom). Tako da ovo nije nikakva jedinstvena regija ili oblast nema nikakve svrhe predstavljati je kao neku posebnost i to još udruženu pod SFRJ romantičarsko-turističkim imenom "Crnogorsko primorje".

Iako je anonimno, ajde da odgovorim - ovo gore je netočno
  • Pod A do 1945. je sve to pa i Sutorina bila pod Kraljevinom Italijom, odnosno pod Mussolinijevom Talijanskom Socijalnom Republikom.
  • Pod B - od 1939. do 1941. Sutorina je bila dio Banovine Hrvatske, a ne Hercegovine, i administrativno je pripadala Župi Dubrovnik. Od 1929 - 1939 bila je dio Zetske banovine.
  • Pod C - Za Austro Ugarske bila je dio Bosne i Hercegovine, administrativno u Mostarskoj oblasti, dakle opet ne u Hercegovini, jer to tad kao administrativni pojam nije postojalo - chiaro.

--Vitek (razgovor) 02:02, 11 mart 2016 (CET)Odgovori

Nazad na stranicu "Crnogorsko primorje".